Breaking news

Tone de carne de pui distruse

loading...

ANSVSA a distrus 53 de tone de carne de pui, contaminată cu Salmonella enteritidis. Măsura a fost luată după ce s-a descoperit un efectiv de pui de carne contaminat la o fermă din România.

carne de pui cu salomenllaÎn urma verificărilor realizate în cadrul  programului de control al salmonelozelor zoonotice – boli transmisibile de la animale la om -inspectorii ANSVSA au descoperit la o fermă de pui de carne, un efectiv de 37.000 de păsări, contaminat cu Salmonella enteritidis.

Imediat, inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv, şi carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă.

În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţie.

Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare.

Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de  păsări din ţara noastră. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella.  Sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică.

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apa infectată.

Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.

Agenția Național Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că vor continua verificările și la alte ferme de păsări.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata