Breaking news

35 de persoane anchetate pentru că ar fi comis crime politice în comunism

loading...

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat procedura de investigații specifică în cazul a 35 de persoane care au deținut funcții de conducere în aparatul represiv şi care sunt suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist.

crime comunismÎn urma cercetărilor desfășurate în ultima perioadă, IICCMER a identificat numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de 35 de angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964.

Există indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către persoanele identificate a unor grave infracțiuni în penitenciarele ori lagărele și coloniile unde aceștia activau. În aceste cazuri, faptele celor 35 de persoane întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor deosebit de grav sau genocid.

Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 și 99 de ani și locuiesc pe teritoriul României.

IICCMER a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor și adreselor exacte ale persoanelor în cauză.

În funcție de probele care vor ieși la iveală în cursul investigațiilor, cercetările privind prezumtivii făptași din sistemul carceral românesc din perioada comunistă se vor extinde și asupra altor persoane care au deținut funcții de răspundere în aparatul represiv.

În momentul finalizării investigațiilor, IICCMER va notifica organele de cercetare penală, urmând să transmită Ministerului Public toate datele și probele rezultate în urma cercetărilor.

În ultimele luni ne-am concentrat eforturile pentru identificarea torționarilor din sistemul penitenciar comunist. În acest sens, am demarat procedura de investigații pentru 35 de persoane pe numele cărora există indicii că au comis fapte de omor. În săptămânile următoare, ne vom adresa Parchetului cu solicitarea de începere a urmăririi penale.” a afirmat Andrei Muraru, Președinte executiv al IICCMER.

Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

loading...
2 Comentarii
  1. Liviu spune

    Bravo nene … in loc sa fie anchetati cei care isi bat joc de noi si ne fura IN PREZENT si ne-au furat in TRECUTUL APROPIAT ei ancheteaza slugarnicii lui Ceasca … PENIBIL !!!

  2. Liviu spune

    Aia’s aproape morti , au fost ignorati zeci de ani de zile dar acuma sunt anchetati :)))))))))) pecand basescu si ponta sunt lasati liberi sa se pise pe tara si sa ne arunce definitiv si irevocabil in aer …Doamne fereste …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata