Breaking news

300 de litri de mir sfințiți în joia Mare

loading...

Patriarhia Română a început pregătirile pentru sfințirea a 300 de litri de mir, care vor fi distribuite bisericilor din întreaga țară.

patriarhSfințirea Mirului se face numai de către Bisericile Autocefale.  La Mânăstirea Antim din București a început, odată cu Săptămâna Patimilor, prepararea Sfântului și Marelui Mir.

Sfinţirea care va avea loc în Joia Mare, preoţii au început ieri, la Mănăstirea Antim din Capitală, pregătirea a 300 de litri de mir. Sfântul și Marele Mir se prepară din ulei curat de masline, vin alb vechi de cel puțin cinci ani, din 36 de plante – piper, vâsc, cuișoare, scorțișoară, nucșoară, maghiran etc. – și din esențe – mirt, mira, tămâie solidă și lichidă.

În acest an, de exemplu, s-au folosit 720 de litri de vin, 360 de litri de ulei, aproximativ 100 de litri de uleiuri esențiale și circa 12 găleți de plante.

În acest an, slujba de sfințire va avea loc în Joia Mare la Biserica Sfântul Spiridon – Nou și va fi oficiată de Patriarhul Daniel în prezenta Sfântului Sinod și a tuturor episcopilor din țară.

Mirul este folosit la sfințirea bisericilor, îndeosebi a altarelor, a antimiselor și la Taina Mirungerii, care se administrează fiecărui credincios o singură data, după Botez.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata