Breaking news

30 de judecătorii și parchete, închise în România pentru o posibilă economie de un milion de euro

loading...

Ministerul Justiției a decis să închidă 30 de judecătorii și parchete din toată țara, pe motiv de ineficiență. În urma acestei decizii, s-ar realiza o economie la bugetul justiției de circa un milion de euro pe an.

judecatorii inchiseDacă Guvernul Boc a închis școli și spitale, Guvernul Ponta închide judecătorii și parchete. Motivul? Instanțele au prea puține dosare pe rol și nu își justifică existența. Și asta în condițiile în care instanțele de judecată din toată țara sunt supraaglomerate, motiv pentru care termenele de judecată sunt foarte lungi.

Grupul de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, constituit în anul 2012 printr-un ordin al ministrului justiţiei  a identificat mai multe  judecătorii şi parchete de pe lângă judecătorii, care în ultimii patru ani au  înregistrat un volum redus de activitate. În mai multe şedinţe, membrii grupului de lucru comun au analizat, în concret, fiecare dintre aceste instanţe, cu luarea în calcul a unui set de criterii care a constituit suportul analizei efectuate. În urma acestei analize, s-au formulat propuneri de desfiinţare a 30 de instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea precum şi menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale a altor 25 de instanţe şi parchete„, a declarat Ministrul Robert Cazanciuc, pentru exclusivNEWS.ro.

Robert Cazanciuc spune că aceste măsuri au drept scop eficientizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România.

Ministrul spune că: Măsura reorganizării prin desfiinţarea unor instanţe /parchete nefuncţionale din punct de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu un volum mare de activitate, va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate, şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi aspra resurselor financiare (economii la bugetul de stat dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii) raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.

Desființarea celor 30 de judecătorii și parchete, ar putea aduce o economie la bugetul justiției, de doar un milion de euro, anual.

Prin desfiinţarea celor 30 de instanţe judecătoreşti/parchete s-a apreciat că se va face o economie la bugetul de stat astfel: la instanţe, aproximativ 320.161 lei/lună  şi 3.841.932 lei/an  iar la parchete, aproximativ 139.830 lei/lună  şi 1.677.966 lei/an”, a mai precizat Ministrul Cazanciuc.

Demnitarul recunoaște însă faptul că este posibil ca la începutul reorganizării, să nu se facă nicio economie.

Este adevărat că într-o primă fază s-ar putea afirma că, prin desfiinţarea unor instanţe/parchete nu vor fi realizate cu siguranţă economii substanţiale la bugetul de stat datorită posibilei creşteri a cheltuielilor cu decontarea chiriilor şi respectiv a transportului personalului transferat de la instanţele/ parchetele desfiinţate la alte instanţe. Însă eficienţa economică realizată prin raţionalizarea unor instanţe/parchete nu trebuie privită doar pe termen scurt ci pe un termen mult mai îndelungat şi aici trebuie luate în calcul şi cheltuielile cu investiţiile ulterioare pentru sediile acestor instanţe (reparaţii, amenajări, extinderi)„, a mai precizat Ministrul Cazanciuc.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata