Breaking news

29 iunie a fost desemnată drept Ziua Dunării

loading...

Ziua de 29 iunie a fost desemnată drept Ziua Dunării din iniţiativa Comisiei pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Dunărea și afluenții săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De mii de ani, fluviul Dunărea a jucat un rol crucial în dezvoltarea politică, socio-economică și culturală a Europei, bazinul său hidrografic  acoperind 817,000km2, aproximativ 1/3 din ”bătrânul continent”.

Administrația Națională “Apele Române” este autoritatea competentă pentru implementarea Directivei Cadru în domeniul apei. Specialiștii Administrației Naționale “Apele Române” participă activ la întâlnirile grupelor de experți din cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), precum și la elaborarea documentelor de la nivelul bazinului Dunării, sub-bazinelor transfrontaliere și de la nivel național.

„Ziua Dunării este pentru Administraţia Naţională “Apele Române” un prilej de a focaliza atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în protejarea şi valorificarea resurselor de apă, cât şi de a cere implicarea şi suportul tuturor factorilor interesaţi, în general, şi a publicului larg, în special, pentru îndeplinirea obiectivelor  de mediu.  Aşa cum au fost identificate în cadrul Planurilor de management bazinale, precum şi în Planul de Management al Districtului Hidrografic Internaţional al Fluviului Dunărea, cele mai importante probleme de gospodărirea apelor în România şi în bazinul hidrografic al Dunării au în vedere  poluarea cu substanţe organice, cu nutrienţi, cu substanţe periculoase, precum şi alterările hidromorfologice, pentru care  s-au propus măsuri care vor conduce la atingerea treptată a stării bune a apelor” a precizat dr.ing. Vasile Pintilie, Director General al Administrației Naționale “Apele Române”.

Dunărea este al II-lea fluviu ca lungime din Europa având 2860 km din Munții Pădurea Neagră (Germania) și până în Delta Dunării, asigurând legătura între zeci de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

Dintre țările dunărene, România deține cea mai mare suprafață – 30% din Bazinul Dunării, sectorul cel mai lung al fluviului Dunărea – 1075 de kilometri și Delta Dunării – a II-a mare zonă umedă din Europa. România este cuprinsă în proporție de 98% în Bazinul Hidrografic al fluviului Dunărea.

Peste 5.200 de specii de floră și faună sunt adăpostite de Delta Dunării. Cu toate acestea, fluviul și viețuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales în ultimul secol. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața inițială acoperită de apă, din care doar jumătate mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului.

 

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata