Breaking news

217 cutremure în 14 zile la Galați. Specialiștii nu știu cauza seismelor

loading...

În ultimele 14 zile, localnicii din satul Izvoarele, județul Galați au fost zguduiți de 217 cutremure de pământ. Specialiștii veniți la fața locului habar nu au din ce cauză se produc aceste seisme.

cutremur izvoareleSătenii din Izvoarele sunt terorizați de valul de cutremure produse în ultimele două săptămâni. Oamenii au casele crăpate, tavanele încep să pice iar ei nu mai pot să doarmă, de frică să nu se prăbușească casele peste ei. Specialiștii Institutului de Fizica Pământului ridică din umeri și nu știu exact din ce motive se produc cutremurele.

Primele informaţii indică faptul că seria de cutremure se produce din cauze naturale, nefiind excluse însă şi alte ipoteze.

Experţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului s-au întâlnit duminică cu localnicii din Izvoarele, pe care au încercat să îi liniştească şi cărora au încercat să le dea primele explicaţii legate de cutremure.

Ei au declarat că evenimentele au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, că astfel s-a reactivat o falie, iar fenomenul nu poate fi oprit, dar că sunt semne că se află în regres.

„Noi suntem aţintiţi asupra zonei şi monitorizăm evenimentele. S-a reactivat o falie care a mai dat cutremure în zonă, dar acum este un fenomen ieşit din comun. Există un efect de propagare local care face ca aceste cutremure să fie mai puternic resimţite aici, în localitate. Nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca el să mai dureze. După activitatea intensă de vineri spre sâmbătă, ar tebui să ne aflăm în zona descrescătoare a seismelor„, a spus unul dintre experţi sătenilor din Izvoarele.

Specialiştii au spus că nu exclud nicio ipoteză în legătură cu cauzele și iau în calcul și varianta producerii acestora ca urmare a exploatării petroliere din zonă.

În urma cutremurelor repetate, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Localnicii din Izvoarele sunt tot mai panicaţi, mai ales după ce ultimul cutremur, spun ei, produs în zona Vrancea duminică dimineaţă, de 5,5 grade pe scara Richter, l-au resimţit mai puternic decât cei din alte zone.

Pentru că specialiștii nu le oferă explicații care să-i liniștească, localnicii au invocat chiar şi ajutorul divin, preotul din localitate oficiind o slujbă, alături de credincioşi.

Satul Izvoarele, din comuna Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, se află la 30 de kilometri depărtare de municipiul Galaţi, iar în zonă se găseşte şi o exploatare petrolieră situată la aproximativ zece kilometri de sat, pe raza comunei Schela.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata