Breaking news

2010 vine cu un val de scumpiri la utilităţi şi alimentele de bază!

loading...

De astăzi vom plăti mai mult pentru carburanţi, energie electrică, alimente, ţigări şi RCA ca urmare a creşterii accizelor  cu aproximativ 15 procente.

taxe-onlinePotrivit Codului Fiscal, accizele pentru 2010 se calculează la cotaţia euro ce va fi afişată de Banca Centrală Europeană pe 1 octombrie 2009.

Astfel, accizele se vor calcula la un curs de aproximativ 4,25 lei pentru un euro , faţă de 3,74 lei în acest an. Preţul unui pachet de ţigări va ajunge 10 lei.

Preţul carburantilor şi curentului electric creşte ca urmare a majorării accizelor, la care se mai adaugă scumpirea cu până la 25%  a materiei prime din import.

Printre alimentele la care se vor aplica majorări se numără şi carnea de porc, unde creşterile de preţ vor fi de 5-7%, în condiţiile în care 70% din carnea de porc de pe mesele românilor este din import.

De asemenea, există mari şanse ca alimentele din carne de pasăre să se scumpească cu până la 25-30% în 2010, susţin producătorii.

O majorare de circa 10% a preţului grâului va duce la o scumpire cu 5% a pâinii.

Un scenariu optimist arată că fructele şi legumele s-ar putea scumpi, în cel mai bun caz pentru cumpărători, cu 7-10%. Toată gama de lactate va suferi majorări de preţ între 3% şi 8%. Laptele din producţia autohtona se va scumpi de la 3 lei pe litru la 3,2 lei pe litru.

Vestea bună este însă că scumpirile nu se vor simţi din primele luni ale anului, majorările de preţ fiind aşteptate din luna martie.

Băuturile alcoolice, preţurile acestora urmând să crească cu 4-6% la aperitive şi cu 6-8% la brandy sau vodcă.

Şi posesorii de maşini vor fi afectaţi de scumpiri. Pe lângă majorările de 5-7% la carburanţi, care va ridica preţul la până 4,8 lei/litru, se va înregistra şi o creştere cu 40% a preţului pentru poliţele RCA. Produsele de lux, se vor ieftini ca urmare a eliminării accizelor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata