Breaking news

150 de localități din 18 județe, inundate de ploile din ultimele zile

loading...
0 5

Inundaţiile fac prăpăd în prag de Crăciun în 18 județe din România, unde 168 de gospodării din 150 de localități, au fost afectate de ape.

inundatii - pompieriAproape 2.000 de anexe şi 77 de beciuri şi subsoluri din 150 de localități au fost inundate până acum de ploile căzute în ultimele zile și de revărsarea apelor.

”În ultimele 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în vederea înlăturării în cel mai scurt timp a efectelor inundațiilor. De ieri, de la ultima noastră comunicare și până la acest moment, au intervenit în zonele afectate de inundații aproximativ 2.000 de pompieri, polițiști și jandarmi. Acestora li s-au adăugat forțe și mijloace ale autorităților locale. Din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, mai multe detașamente de pompieri din județele limitrofe celor afectate de inundații au fost trimise în zonele cu probleme. În cursul zilei de astăzi, pompierii mobilizați din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Argeș, Olt și Vâlcea au ajuns în județul Teleorman, acționând deja pentru ajutorarea populației. Alte detașamente de pompieri din județele Călărași, Dâmbovița și Prahova sunt în deplasare, urmând să ajungă în cel mai scurt timp în mai multe localități din județul Teleorman”, a declarat Monica Dajbog, Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Din punct de vedere hidrologic, atenționările de tip cod roșu de inundații au fost ridicate în cursul zilei de ieri, la acest moment fiind în vigoare numai atenționări de cod galben și portocaliu.
Codul portocaliu rămâne în vigoare pe râul Jiu în sectorul Răcari-Podari, județul Dolj, până astăzi, la ora 18, precum și pe mai multe râuri din județele Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov până mâine la ora 18.

Grupele de pompieri din București au ajuns încă de ieri în zona localităților inundate din Teleorman și acționează în prezent în localitățile Plosca și Dobrotești.

Toate aceste detașamente de pompieri au la dispoziție motopompe și mijloace tehnice necesare pentru aceste situații de urgență.

În cursul nopții trecute și în această dimineață, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în sprijinul comunităților din localitățile afectate de inundații, în special pentru evacuarea apei din curți și subsoluri sau de pe străzi, decolmatarea fântânilor, construirea sau consolidarea unor diguri cu saci de nisip.

În judeţul Teleorman, 3 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Videle au salvat o persoană de 42 ani – paznic la o balastieră – care a fost luat de ape.

În Judeţul Buzău, în Comuna Mărăcineni s-a intervenit pentru salvarea unei persoane care a rămas izolată pe o insulă de pe râul Buzău.

De asemenea, în judeţul Dolj, Comuna Brădeşti, 3 persoane surprinse de creşterea nivelului apei pe râul Jiu au fost salvate de un echipaj al ISU cu ajutorul unei bărci pneumatice.

În Judeţul Giurgiu, angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru înălțarea a două diguri de protecţie pe raza comunelor Vânătorii Micii și Roata de Jos.

Toate inspectoratele pentru situații de urgență acţionează conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurând supravegherea permanentă a nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă și a digurilor de apărare.

”Efecte ale inundațiilor se manifestă la acest moment în 150 de localități din 18 județe, tendința fiind în scădere față de situația din această dimineață. 168 de locuințe au fost inundate, cele mai multe, adică 105, în județul Teleorman – în localitățile Beuca, Orbeasca, Peretu și Plosca. În toate cele 18 județe au fost inundate 1.966 de anexe gospodărești și 77 de beciuri și subsoluri.  La această oră, circulația se desfășoară normal pe toate drumurile naționale și pe autostrăzi. Cinci drumuri județene sunt inundate iar pe alte 15 drumuri județene circulația este restricționată. Pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, la ora la care vorbim se intervine cu 300 de mijloace tehnice, reprezentând autocamioane, buldozere și motopompe. Peste 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi se află acum în localitățile inundate, acționând în special pentru înlăturarea apei din gospodăriile oamenilor. În localitatea Beuca, din județul Teleorman, sunt 45 de persoane izolate, accesul la acestea realizându-se cu ajutorul bărcilor de salvare. Pompierii militari asigură transportul de apă și alimente și monitorizează permanent zona.  În continuare 46 de persoane sunt cazate în spațiile puse la dispoziție de autorități, care le-au asigurat acestora alimente, apă și bunuri de strictă necesitate. Precizez că în cursul acestei dimineți erau evacuate 76 de persoane, dar între timp 30 din acestea s-au putut întoarce la casele lor.  Centrul Operațional de Comandă al Ministerului Afacerilor Interne monitorizează în permanență evoluția situației din județele afectate de inundații, vicepremierul Gabriel Oprea fiind informat permanent de modul în care decurg intervențiile pentru salvarea de vieți omenești și ajutorarea populației”, a mai declarat Monica Dajbog, Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne..

Referitor la circulația pe drumurile publice din județele afectate de inundații, pe DN 10, la km 81, în zona localității Siriu, începând cu ora 15, circulația a fost închisă din cauza aluviunilor și a stâncilor care cad de pe versanți. Zona este semnalizată, iar polițiștii îndrumă conducătorii auto să folosească rute ocolitoare.

La acest moment au fost închise ca măsură preventivă, 3 porțiuni de drumuri județene din județul Teleorman – DJ 504 între Alexandria și Lăceni, DJ 506, zona Scurtu Mare și DJ 703 zona Călinești.

Totodată, pe porțiuni din autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti s-a acumulat apă pe suprafaţa carosabilă, pe ambele sensuri, existând risc de acvaplanare.

Toate porturile maritime și fluviale au fost deschise circulației navale în această dimineață. Canalul Sulina rămâne însă închis. Tot astăzi dimineață s-a reluat traficul feroviar între Roșiorii de Vede și Alexandria, oprit marți seară pentru refacerea terasamentului.

Până la acest moment nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești din cauza inundațiilor. Situațiile înregistrate în localitatea Ungheni din județul Argeș și localitatea Vețel din județul Hunedoara – unde o persoană a fost găsită decedată, iar o alta este căutată de către autorități – nu au legătură cu inundațiile.

Pentru intervențiile din orele următoare, Ministerul Afacerilor Interne are constituită o rezervă de peste 20.000 de pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, care sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata