Breaking news

Salvaţi Copiii: La nivel global, 40 la sută din rata mortalităţii infantile afectează nou-născuţii

loading...

Organizaţia Salvaţi Copiii Internaţional a efectuat un nou studiu care arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel global pentru a spori şansele de supravieţuire a nou-născuţilor.

Studiul numit “Zece ani de schimbări în supravieţuirea nou-născuţilor” subliniază că deşi din 1990 s-a făcut un progres remarcabil în reducerea mortalităţii infantile, de la 12.4 milioane de copii la 7.6 milioane în 2010, rata mortalităţii la nou-născuţi este în continuare foarte mare.

Principala cauză a deceselor nou-născuţilor sunt naşterile premature. Anual, în lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 naşteri. Mai mult de un milion dintre aceştia mor la scurt timp după naştere, în timp ce mulţi alţii sunt diagnosticaţi cu dizabilităţi fizice, neurologice sau educaţionale pe termen lung.

Cu toate că rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 de decese în 1990, 2250 în 2009 şi respectiv 2078 în 2010 (în cifre absolute se observă că nivelul din 2010 este cu mai mult de două treimi mai mic decât în 1990), România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9.8 la 1000 de copii născuţi vii în 2010 (conform Institutului Naţional de Statistică).

Conform raportului global, şi in Romania cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi. Mortalitatea perinatală este influenţată de greutatea mică la naştere şi de anomaliile congenitale, nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2500 de grame prezentând un risc mai mare de deces.

Deşi eforturile globale de reducere a mortalităţii infantile sunt susţinute, iar din 2000 în 2010 mortalitatea nou-născuţilor a scăzut de la 3.7 milioane la 3.1 milioane anual, trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm eforturile pe momentul din viaţă în care mor copiii. Acesta este, în mod şocant, exact la venirea lor pe lume”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii Romania

Pentru a preîntâmpina factorii de risc în mortalitatea nou-născuţilor, în România, programul “Fiecare copil contează” are ca focus educarea şi informarea gravidelor şi a mamelor din comunităţi cu o rată mare a mortalităţii infantile, dar şi dotarea cu echipamente medicale a maternităţilor. Donaţiile de anul acesta, în valoare de 172.500 lei, au fost făcute maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternităţii din Adjud, judeţul Vrancea.

valentin.spinu@exclusivnews.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata