Breaking news

Yanis Varoufakis și-a dat demisia din funcția de Ministru de Finanțe al Greciei

loading...

Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia din funcția de Ministru de Finanțe, la o zi după ce grecii au respins prin referendum, planul de austeritate impus Greciei de creditorii internaționali.

Yanis VaroufakisYanis Varoufakis și-a motivat demisia prin faptul că astfel, Guvernul de la Atena poate să ajungă la un acord cu creditorii internaționali.

”La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați (…) față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi. Marea legitimitate adusă guvernului nostru’ trebuie să fie ‘investită imediat într-un DA pentru o soluție adecvată. Consider de datoria mea să-l ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, așa cum consideră potrivit, capitalul pe care grecii ni l-au acordat prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie”, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

Varoufakis i-a înfuriat și mai mult pe partenerii europeni la sfârșitul săptămânii trecute, acuzându-i pe creditori de ‘terorism’ și de intenția de a-i ‘umili pe greci’.

Euro s-a redresat punctual față de dolar pe piețele asiatice la începutul după-amiezii, după anunțul demisiei ministrul de finanțe elen.

Fostul premier Antonis Samaras a demisionat duminică seara de la conducerea partidului conservator Noua Democraţie, afirmând, după eşecul în cadrul referendumului, că principala formaţiune de opoziţie din Grecia are nevoie de “un nou început”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata