Breaking news

Vladimir Putin retrage trupele de la graniţa de vest a Ucrainei

loading...

Vladimir Putin ar fi ordonat retragerea trupelor ruse, mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor.

putin interventie militara in crimeeaPutin şi-a rechemat trupele concentrate la graniţa de vest, cu Ucraina, unde aceştia ar fi desfăşurat exerciţii începând de miercuri. Statele Unite ale Americii au suspendat orice cooperare militară cu Moscova pe fondul intervenţiei ruse în Crimeea. Potrivit Pentagonului, au fost suspendate exerciţile şi reuniunile bilaterale, escalele navelor şi conferinţele de planificare militară.

Chemarea trupelor s-ar fi făcut după un raport al Ministerului rus al Apărării care afirmă că exerciţiile s-au desfăşurat cu succes, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Administraţia rusă a negat că exerciţiile militare surpriză din centrul şi vestul Rusiei lansate miercuri ar fi legate de demersurile armate din Crimeea.

Exerciţiile au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de război şi alte echipamente grele.

Ambasadorii celor 28 de state NATO se întrunesc din nou la Bruxelles. Reuniunea a fost convocată la cererea Poloniei, care se teme pentru securitatea sa.

Varşovia a invocat articolul IV al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căruia orice aliat poate cere o reuniune a Consiliului dacă îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea. O cerere similară a înaintat duminică Lituania, ţară care de asemenea se învecinează cu Ucraina.

Între timp, secretarul de stat american John Kerry merge la Kiev pentru a reafirma sprijinul Statelor Unite faţă de noile autorităţi ucrainene. De asemenea, Congresul Statelor Unite intenţionează să adopte în regim de urgenţă măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de 1 miliard de dolari.

În cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a prezentat o copie a scrisorii transmise de Viktor Ianukovici către Vladimir Putin.

 „Evenimentele din Kiev au adus Ucraina în pragul războiului civil. În ţară este haos şi anarhie. Oamenii sunt persecutaţi din motive politice şi de limbă. De aceea, cer preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să folosească armata pentru a restabili legitimitatea, pacea, legea şi ordinea, stabilitatea şi pentru a apăra poporul ucrainean”, arăta preşedintele destituit al Ucrainei în misiva sa.

Pledoaria Rusiei nu a convins însă statele occidentale. „Acţiunea militară nu poate fi justificată pe baza unor ameninţări care nu au fost formulate şi care nu sunt puse în practică”, a apreciat Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU.

În tot acest timp, în Crimeea s-au strâns 16.000 de soldaţi ruşi, care deja deţin controlul asupra bazelor militare din zonă.

Militarii ruşi cer să depunem armele, să ne retragem militarii din baze şi să trecem de partea trupelor Federaţiei Ruse. Bineînţeles că nu putem face acest lucru, pentru că avem propriile reguli”, a declarat ucraineanul Serghei Stecenko, comandantul de drept al uneia dintre aceste baze militare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata