Breaking news

Vinerea neagră. Atentate teroriste în patru ţări: Franţa, Tunisia, Somalia şi Kuweit

loading...

Data de 26 iunie 2015 rămâne în istorie drept vinerea neagră în care au fost comise patru atentate teroriste în patru ţări, soldate cu peste 100 de morţi şi peste 300 de răniţi.

atac teroristVineri la prânz, un tânăr în vârstă de 30 de ani a pătruns în incinta unei uzine chimice din Franţa, în apropiere de Lyon, a decapitat un bărbat, care culmea, era directorul companiei la care lucra, după care a produs o explozie în fabrică şi a rănit alte două persoane.

Bărbatul a fost imobilizat de un pompier şi a fost apoi reţinut de poliţia franceză.

Câteva ore mai târziu, un student provoca un adevărat măcel într-un hotel din Tunisia.

Cel puţin 37 de persoane, majoritatea turişti britanici prezenţi în hotelul Riu Imperial Marhaba din stațiunea balneară Sousse, în Tunisia, şi-au pierdut viaţa în atentat.

În momentul atentatului ‘în hotel erau 565 de clienți.

Autorul sângerosului atentat care a avut loc vineri la un hotel din stațiunea Sousse este un student tunisian, necunoscut de poliție, a fost ucis în schimbul de focuri cu poliţia.

Bărbatul a intrat pe plajă, îmbrăcat ca și cum se ducea să facă baie, având asupra sa un parasolar cu o armă înăuntru. Apoi, odată ajuns pe plajă, el și-a folosit arma.

Acest nou atac survine la peste trei luni de la atacul sângeros împotriva Muzeului Bardo din Tunis, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Douăzeci și unu de turiști și un polițist tunisian au fost uciși în atacul din 18 martie.

 

Tot vineri, un atac sângeros a avut loc în moscheea al-Sadiq din capitala Kuweitului. Cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața și 202 au fost rănite vineri în atentatul antișiit revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Un membru al parlamentului din Kuweit, Alil al-Salih, a declarat că oamenii erau în genunchi în timpul rugăciunii atunci când a avut loc o explozie puternică. El a afirmat că atentatul a fost comis de un bărbat kamikaze.

Şi Somalia a fost vineri, ţinta unui atac terorist. Zeci de soldați au fost uciși vineri în Somalia într-un atac comis de islamiști ai milițiilor shebab la o bază a forței Uniunii Africane, deținută de un contingent al armatei burundeze.

Cel puțin 50 de persoane și-ar fi pierdut viața. Atacul a avut loc într-o regiune în care accesul este dificil, situată la 100 de kilometri nord-vest de capitala Mogadishu.

În urma valului de atentate treoriste, Franţa, Italia şi Spania au ridicat nivelul de securitate pentru a preveni alte tragedii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata