Breaking news

UE a ridicat vizele pentru moldoveni

loading...

Cetățenii din Republica Moldova vor putea circula liber în spațiul Uniunii Europene. Parlamentul European a votat joi în favoarea liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii moldoveni.

vize ue republica moldovaPlenul Parlamentului European a adoptat  cu 460 de voturi pentru, 40 împotrivă și 10 abțineri raportul privind ‘Regimul vizelor pentru resortisanții țărilor terțe’, al eurodeputatei Tanja Fajon, din grupul S&D.

Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor. Toți moldovenii care dețin pașapoarte biometrice, vor putea circula fără probleme în țările membre UE.

După aprobarea PE, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile. Apoi decizia de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al UE.

Raportoarea Tanja Fajon, din grupul S&D, a declarat că ziua de azi este una istorică pentru cetățenii moldoveni, care vor putea să meargă fără vize în UE din această vară: Republica Moldova a îndeplinit toate criteriile pentru a fi exceptată de la regimul vizelor, încheind o muncă importantă. Această procedură lungă și dificilă a ajuns la capăt și rezultatul va fi important pentru tineri și pentru toți ceilalți cetățeni.

Comisarul european pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, Algirdas Semeta, care a reprezentat Comisia Europeană la dezbatere a declarat că: oferirea posibilității de a călători fără vize în UE cetățenilor moldoveni deținători de pașapoarte biometrice este o îndeplinire a angajamentelor UE luate în cadrul dialogului privind vizele cu R. Moldova, în condițiile în care țara și-a îndeplinit angajamentele și respectă toate condiționalitățile stabilite în Planul de acțiune pentru liberalizarea vizelor.

Raportorul din partea PPE pe acest dosar, Marian Jean Marinescu, a afirmat în plenul PE că cetățenii din R. Moldova merită să călătorească fără vize în UE.

Eurodeputata Renate Weber a afirmat că liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova este un pas normal, care ar recunoaște eforturile de reformă ale instituțiilor și ale cetățenilor moldoveni, în vederea integrării europene: Politica de vize a UE reprezintă un rezultat imediat și concret al parteneriatelor pe care le construim și al angajamentelor reciproce pe care le semnăm cu țări terțe. Este important să ne ținem promisiunile privind țările cu care avem un astfel de angajament, iar Republica Moldova este una dintre aceste țări. Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova nu este altceva decât un pas normal, dovedind astfel — cu această realizare extrem de tangibilă — angajamentul Uniunii de a întări legăturile cu țara lor! Haideți să dovedim că suntem mai mult decât o Europă de cuvinte și promisiuni, suntem o Europă de acțiune!

Europarlamentarul Cătălin Ivan susține că votul reprezintă „un pas istoric pentru integrarea europeană” a Republicii Moldova, care va aduce beneficii atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Votul de astăzi din Parlamentul European, în urma căruia cetățenii din Republica Moldova vor putea călători liber, fără vize, în statele UE, reprezintă un pas istoric pentru integrarea europeană a vecinilor noștri. Este o decizie pe care o salut și pe care Partidul Social Democrat – atât în Parlamentul European, cât și prin intermediul Guvernului – a susținut-o cu fiecare ocazie. Mă bucură faptul că o colegă social-democrată din Parlamentul European a fost raportoare pe această inițiativă legislativă. Ca grup, suntem convinși că libera circulație a cetățenilor din Republica Moldova va aduce beneficii propriei țări și spațiului comunitar, deopotrivă”, afirmă Cătălin Ivan.

Și Ministrul Afacerilor Externe din România, Titus Corlățean, salută votul Parlamentului European în favoarea liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova: Doresc să salut, în numele Ministerului Afacerilor Externe şi în numele meu personal, acest vot pozitiv al Parlamentului European. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar decizii precum cea de astăzi reflectă pe deplin această prioritate majoră a politicii externe a României. In acelaşi timp, votul de astăzi transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Această etapă este un pas esenţial în procesul decizional privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Vreau să le mulţumesc şi europarlamentarilor români, care au avut o contribuţie importantă în cadrul acestui demers. Liberalizarea vizelor este urmarea firească şi meritată a patru ani de eforturi serioase şi curajoase ale autorităţilor de la Chişinău. Pentru că a îndeplinit un set complex de criterii şi a parcurs un întreg proces de reformă, fără precedent în Vecinătatea Estică, Republica Moldova se va bucura în curând de libertatea de circulaţie în spaţiul UE . Am încredere că etapele procedurale rămase vor fi parcurse în cât mai scurt timp, astfel încât cetăţenii de peste Prut să primească vestea mult aşteptată în lunile imediat următoare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata