Breaking news

Ungaria vreasă cumppere masiv pământ în România

loading...

Guvernul din Ungaria se pregătește să cumpere masiv teren agricol din România, mai exact în Transilvania. Acest lucru este posibil întrucât de la 1 ianuarie cetățenii UE pot cumpăra teren în țara noastră.

ungaria cumpara teren in romaniaGuvernul de la Budapesta se pregătește să cumpere, bucată cu bucată, Transilvania, cu scopul de a o anexa la Ungaria.

Dezvăluirea a fost făcută de Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.

Avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră, mai mult, terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii. Desigur, se pune problema ce va face statul maghiar cu un teren, care de exemplu, se află la marginea unui mic sat din Secuime? În acest caz, statul maghiar îl poate oferi unui tânăr care nu are teren, dar ar dori să-l lucreze“, a explicat diplomatul maghiar pentru portalul szekelyhon.ro, pe 4 ianuarie.

Planul Guvernului Ungariei a fost reconfirmat de Szabo Jozsef Andor, două zile mai târziu, într-un interviu oferit postului de radio Erdely FM – relatat de site/ul de limbă maghiară transindex.ro.

Statul maghiar ar cumpăra terenuri agricole în Ardeal. Budapesta are un proiect în acest sens, care va fi demarat dacă acesta va putea fi pus în concordanţă cu noua lege funciară din România“, a spus Szabo Jozsef pentru postul de radio Erdely FM.

Ataşatul a declarat că statul maghiar doreşte astfel să sprijine rămânerea pe pământul natal a maghiarilor din Transilvania: Dacă cineva îmbătrâneşte, copiii săi au părăsit localitatea şi a rămas cu terenul pe care nu-l poate lucra, atunci are două posibilităţi. Prima, când vinde pe piaţa liberă şi îl oferă oricui, şi întrebarea este: acea persoană ce face cu terenul. A doua posibilitate este cea în care oferă terenul unei fundaţii, unui program sau al unui fond funciar, iar statul maghiar l-ar redistribui unor tineri care nu au posibilitatea să cumpere teren, dar ar dori să lucreze în agricultură şi să rămână în localităţile de baştină.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Exerne din Ungaria a negat ştirea pentru cotidianul maghiar „Nepszabadsag“, spunând că „a fost doar o idee, nu un program“, iar ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, a negat însuşi faptul că subordonatul său ar fi dat un interviu.

Semnatarul interviului, Szucher Ervin insista asupra existentei interviului si a prezentat inregistrarea acestuia pe telefon.

De la 1 ianuarie 2014, România a liberalizat piaţa funciară, conform angajamentelor asumate la aderarea la Uniunea Europeană.

În schimb, în Ungaria se aplică alte legi care prevăd ca străinii nu vor avea voie să cumpere mai mult de un hectar de teren agricol.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata