Breaking news

Ungaria amenință se va opune aderării României la Spațiul Schengen

loading...
0 8

Criza imigranților încinge spiritele între Budapesta și București. Ungaria amenință România că va uza de dreptul de veto și se va opune aderării țării noastre la Spațiul Schengen dacă refugiații ajung pe teritoriu ungar prin România.

romania - ungaria - schengenDupă ce au ridicat gard la granița cu Serbia și anunță că vor construi unul și la granița cu România, Ungaria amenință că nu ne lasă să intrăm în Schengen.

Acesta este mesajul transmis de Ministrul Ungar de Externe Peter Szijjarto autorităților române, prin intermediul unui interviu acordat unei reviste de la Budapesta.

Dacă România devine coridor alternativ pentru refugiaţi, Ungaria ar putea face uz de dreptul de veto la votul privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

În replică la aceste declarații ale ministrului ungar, Bogdan Aurescu, Ministrul Român de Externe a declarat că România îşi menţine dorinţa de intra în spaţiul Schengen, care “trebuie să reziste”.

“Ne menţinem, evident, dorinţa de a intra în spaţiul Schengen şi cred că este important ca de fiecare dată să reiterăm că suntem pregătiţi pentru acest lucru. Sigur că în acest moment spaţiul Schengen este supus unei presiuni deosebite şi vedem cum unele state îşi închid temporar frontierele, introduc controalele la frontierele lor. Va trebui să analizăm împreună în cadrul UE care este viitorul spaţiului Schengen. Însă, din punct de vedere principial, spaţiul Schengen este o realizare excepţională a UE, la fel ca şi zona europeană, la fel ca şi alte instrumente care au făcut să avanseze procesul de integrare europeană în întregul său. Europa a trecut prin multe crize, dar niciodată nu a făcut paşi înapoi în procesul de integrare europeană. Prin urmare, este extrem de important ca această realizare deosebită să nu fie anulată, să nu reprezinte un pas înapoi această criză în procesul de integrare europeană, pentru că asta ar putea să aibă consecinţe şi asupra altor elemente care constituie în acest moment integrarea europeană şi procesul acesta care trebuie să avanseze în continuare”, a afirmat Aurescu.

Totodată Ministerul Afacerilor Externe a anunțat nu doreşte să comenteze noile declaraţii provocatoare ale ministrului de externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români.

Poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional.

Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata