Breaking news

Un nou strămoș descoperit în Siberia

loading...

Descoperire de proporții în Siberia, care poate duce la rescirerea istoriei speciei umane. Un nou tip de hominid, până recent necunoscut, care a trăit în urmă cu circa 40.000 de ani în actuala Siberie, a fost identificat cu ajutorul unei cantităţi mici de ADN extras dintr-un fragment de os, transmite mediafax.ro, citând AFP.

SCIENCE-PALEONTOLOGY-HOMINIDSpecialiştii au descoperit o bucată din falanga unui reprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peşteră din Denisova, în Munţii Altai. Se pare că acest tip de hominid a trăit în aceeaşi epocă cu oamenii de Neanderthal şi cu oamenii moderni.

Cercetătorii au explicat în studiul lor, publicat în revista Nature, că trebuie mers cu până la un milion de ani în trecut pentru a găsi un strămoş comun tipului de hominid descoperit în Denisova, omului modern şi omului de Neanderthal, al cărui ADN mitocondrial a fost deja analizat. Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani.

Până recent, se presupunea că singurii reprezentanţi ai genului uman care au trăit în urmă cu 40.000 de ani erau oamenii de Neanderthal şi cei moderni (Homo Sapiens).

Descoperirea, în 2003, în Indonezia, a oamenilor de Flores, a căror cea mai recentă fosilă este veche de 13.000 de ani, a dus la ipoteza că a existat o a treia specie umană.

Descoperirea hominidului din Siberia, care ar putea fi reprezentantul unei a patra specii dispărute, îi obligă pe specialişti să revizuiască istoria omului în Eurasia. Tipul de hominid descoperit în Denisova a trăit în urmă cu 30.000 până la 48.000 de ani, potrivit rezultatelor datării eşantioanelor de sol din peşteră şi a fragmentelor de schelet găsite.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata