Breaking news

UE amână pe joi, anunțarea noilor sancțiuni pentru Rusia

loading...

Consiliul de Miniștrii reunit marți la Bruxelles, și la care a participat și Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a adoptat concluzii în loc de sancțiuni clare la adresa Rusiei, după catastrofa aviatică din 17 iulie din Ucraina.

rachete rusia granita ueAgenda discuţiilor a avut drept punct principal situaţia din Ucraina, alături de ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu şi Irak. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind situaţia din Ucraina şi Concluzii privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.

După ce și-au exprimat regretul cu privire la tragedia aviatică și au adus sincere condoleanțe Guvernului olandez şi solidaritate cu guvernele tuturor statelor ale căror cetăţeni s-au numărat printre victimele tragediei, Miniștrii UE au adoptat un pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei.

În linia celor stabilite la Consiliul European din 16 iulie 2014, Consiliul a aprobat un pachet substanţial de măsuri restrictive. Miniştrii au aprobat extinderea criteriului de listare, pentru a include entităţi și persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei. De asemenea, au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor care ţin de anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea. Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Însă pachetul concret de măsuri restrictive la adresa Rusiei va fi prezentat abia joi.

Şefii diplomaţiilor europene au reiterat sprijinul UE pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au subliniat necesitatea punerii în aplicare cât mai rapide a planului de pace lansat de preşedintele Petro Poroşenko. Au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unor acţiuni substanţiale ale Federaţiei Ruse în acest sens, în special în ceea ce priveşte dezescaladarea conflictului armat din Estul Ucrainei.

Consiliul de Miniștrii a adoptat Decizia Consiliului de înfiinţare a Misiunii UE de Consiliere pentru Ucraina (EU Advisory Mission / EUAM Ukraine). Misiunea, cu un mandat iniţial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept din Ucraina.

Alături de omologii săi europeni, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a subliniat că prăbuşirea aeronavei Malaysian Airlines aduce în atenţie, într-un mod tragic, modul în care conflictul din Ucraina afectează întreaga comunitate internaţională şi semnalează încă o dată imperativul soluţionării cât mai rapide a acestuia, în mod paşnic şi durabil.

”A fost extrem de important că am avut confirmarea unei poziții unitare comune la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, evident sub șocul acestei crime care s-a petrecut în spațiul aerian al Ucrainei în regiunea estică. În primul rând, am decis să accelerăm activitatea de pregătire a măsurilor clar orientate (…) în vederea stabilirii imediate a listei de entități și persoane, inclusiv din Federația Rusă, care vor fi listate, în baza criteriilor care au fost extinse după 16 iulie și începând cu 18 iulie. De asemenea, s-a decis să se extindă măsurile restrictive cu privire la persoanele individuale și entitățile vizate care au oferit în mod activ sprijin material și financiar sau care au beneficiat în relația cu factori de decizie din Federația Rusă, reponsabili de anexarea Crimeei și destabilizarea din regiunea estică a Ucrainei și, de asemenea, adoptarea unor măsuri adiționale care sa restricționeze comerțul și investițiile în relația cu Crimeea și Sevastopol. Atrag atenția ca aceste măsuri decise devin operaționale într-un termen foarte scurt, — în prima situație din cele trei, imediat ce Coreperul (Comitetul Reprezentanților Permanenți) o va prezenta joi, ca propunere—, iar pentru celelalte două termenul limită este, pentru că e o procedura mai complexă, cel târziu la sfârșitul lunii iulie„, a spus ministrul Corlățean.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata