Breaking news

Ucraina se pregătește de război. Separatiştii vor fi trataţi ca “terorişti şi criminali”

loading...

Lucrurile se precipită în Ucraina din cauza separatiștilor proruși care au atacat serviciile de securitate din Harkov și Donekț, cerând independența regiunilor și alipirea la Rusia.

ucraina razboiPreşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a declarat marți că: Separatiştii proruşi vor fi trataţi ca “terorişti şi criminali”. declarația vine după ce forţele de ordine au arestat aproximativ 70 de separatişti proruşi care atacau sediul administraţiei locale de la Harkov, în estul Ucrainei.

Activiştii proruşi, care au pătruns duminică în clădire, au plecat din aceasta în noaptea de duminică spre luni, în urma unor negocieri şi venirii la faţa locului a ministrului de Interne Arsen Avakov. Dar situaţia a rămas foarte tensionată luni, peste 1.000 de manifestanţi proruşi adunându-se la faţa locului. Confruntări cu contramanifestanţi proeuropeni, mai puţin numeroşi, au avut, de asemenea, loc.

Manifestanţi proruşi au aruncat luni seara cu cocteiluri Molotov asupra sediului administraţiei, incendiind două birouri de la parter, potrivit unor oficiali locali din cadrul ministerului. Incendiul a fost controlat rapid.

După aceste incidente, forţele de ordine au lansat “o operaţiune antiteroristă care a securizat imobilul administraţiei locale în întregime”, iar aproximativ 70 de persoane au fost arestate pentru “separatism”, “tulburări în masă” şi “punerea în pericol a sănătăţii altor persoane”,potrivit acestor surse.

Rusia a îndemnat marţi autorităţile ucrainene să înceteze orice pregătiri în vederea unei intervenţii în regiunile proruse din estul ţării, avertizând că există perspectiva unui război civil.

“Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat difuzat marţi, în contextul în care tensiunea a crescut în mod brusc începând de duminică, după ce manifestanţi proruşi au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în mai multe oraşe din estul Ucrainei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata