Breaking news

Ucraina a semnat vineri, la Bruxelles, acordul de asociere la Uniunea Europeană

loading...

Ucraina a făcut primul pas de aderare la Uniunea Europeană. Vineri, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a semnat la Bruxelles, cu liderii europeni, partea politică a Acordului de Asociere între Ucraina şi UE.

ucraina acord cu UEUE şi Ucraina au semnat, vineri, în marja Consiliului European de primăvară, partea politică a acordului de asociere, la patru luni după ce preşedintele destituit, Viktor Ianukovici, a decis brusc să nu mai semneze acordul la summitul de la Vilnius, ci să accepte apropierea de Moscova. Decizia semnării parţiale a acordului este menită să demonstreze susţinerea UE faţă de Ucraina, în contextul crizei din Crimeea, finalizată cu anexarea peninsulei la Rusia.

Liderii europeni au semnat capitolele politice din acordul de asociere cu Ucraina şi au decis ca Republica Moldova şi Georgia să poată semna acordurile de asociere şi liber schimb „cel mai târziu în luna iunie”.

Consiliul European a cerut Comisiei Europene un plan urgent pentru sancţiuni economice la adresa Crimeii, în cadrul actualei faze de răspuns, şi i-a dat lui Barroso timp până în iunie pentru a crea un plan pentru securitatea energetică a Uniunii.

“Consiliul European susține aspirațiile Ucrainei pentru a-și decide singură viitorul, și nu influențată de țări vecine, puteri regionale sau globale. (…) Prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei. Aici trebuie spus foarte clar, și s-a discutat în Consiliu, situația economică în care a ajuns Ucraina se datorează unei guvernări relativ îndelungate și de proastă calitate și corupției extrem de ridicate“, a declarat Băsescu, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles.

Băsescu a mai spus că Uniunea Europeană poate pune la dispoziția Ucrainei astăzi 1,6 miliarde de euro bani lichizi, urmând ca în final să poată pune la dispoziție, prin contribuția BEI și BERD, 11,5 miliarde de euro.

“Condiția ca această sumă de 1,6 miliarde de euro să fie pusă la dispoziție este încheierea unui acord cu FMI. Deci UE va fi partenerul FMI în tentativa de salvare de la încetare de plăți a Ucrainei și ulterior în încercarea de restabilire a echilibrelor macronomice ale economiei țării“, a precizat președintele Băsescu.

Nu în ultimul rând, a arătat șeful statului român, Uniunea Europeană rămâne angajată în continuare, prin Consiliul European, să susțină independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și, totodată, Uniunea nu recunoaște rezultatul “referendumului ilegal și neconstituțional” care s-a desfășurat pe 16 martie în Crimeea.

Semnarea acordului are loc pe fondul unei escaladări a tensiunilor între Moscova şi Occident, pe tema Crimeei.

Statele Unite au inclus pe lista persoanelor ruse cărora le-au fost îngheţate conturile colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, între care Serghei Ivanov, şeful său de cabinet.

Joi seara, liderii europeni reuniţi la Bruxelles au decis să adauge 12 ruşi şi ucraineni proruşi pe lista lor, ajungând la 33 de persoane.

Iaţeniuk a avertizat că Ucraina va răspunde “militar” oricărei tentative ruseşti de “anexare” a regiunilor din estul prorus al ţării. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a asigurat totuşi că Moscova nu va invada estul Ucrainei.

Între timp, procesul de alipire a Crimeei la Rusia aproape că s-a terminat: Duma a ratificat joi tratatul semnat marţi de Putin cu liderii proruşi ai peninsulei. Deputaţii au adoptat şi o lege constituţională pentru încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federaţiilor (Camera superioară) va examina cele două texte vineri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata