Breaking news

Troiţă ridicată în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru

loading...

 La un an de zile de la tragedia rutieră din Muntenegru, soldată cu 18 morți, vineri, în canionul Moraca a fost sfințită troița românească ridicată în memoria victimelor. La eveniment a participat și Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean dar și oficiali muntenegreni.

troita romaneasca in muntenegruMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la o ceremonie de sfinţire a unei troiţe româneşti ridicate în memoria victimelor accidentului rutier din 23 iunie 2013, din canionul Morača, şi a depus o coroană de flori în numele guvernului român.

Cu acest prilej, oficialul român a transmis un mesaj de compasiune în memoria celor decedaţi, precum si gratitudinea pentru sprijinul acordat conaţionalilor de catre autorităţile muntenegrene, personalul medical şi cetăţenii simpli aflaţi în acel moment la locul accidentului.

Solidaritatea manifestată în acele momente a schimbat fundamental relaţiile dintre cele două popoare, iar la nivel inter-guvernamental România a devenit principalulul susţinător al Muntenegrului în obiectivele sale politice de integrare europeană şi euro-atlantică“, a spus Corlățean.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în MAE muntenegrean, Vladimir Radulovic, a exprimat compasiunea sa pentru memoria victimelor şi a subliniat că legăturile de prietenie şi solidaritate existente între cele două ţări şi popoare au fost reînnoite şi întărite, chiar în circumstanţele fatale cunoscute.

Ministrul Corlăţean a oferit plachete comemorative cetăţenilor muntenegreni implicaţi în operaţiunile de salvare a victimelor accidentului, ca simbol al recunoştinţei guvernului român pentru solidaritatea de excepţie manifestată în acele momente dramatice.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, salvamontişti şi personal medical implicat la momentul accidentului, supravieţuitori şi reprezentanţi ai presei locale şi din România.

La 23 iunie 2013, un autocar având la bord 47 de cetățeni români care efectuau o excursie turistică în circuit cu turişti s-a prăbuşit într-o prăpastie de 30 de metri, pe şoseaua naţională din canionul Morača, Muntenegru. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 cetăţeni români şi alţi 29 au fost răniţi.

Ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată de Guvernul României zi de doliu naţional pe teritoriul României, iar în misiunile diplomatice ale României din străinătate drapelul a fost arborat în bernă şi au fost deschise Cărţi de condoleanţe la sediile acestora.

Cu ocazia prezenţei sale la Podgoriţa, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere oficială cu vice-premierul şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Muntenegru, Igor Luksić.

Cei doi oficiali au abordat în cadrul discuţiilor subiecte de interes comun, precum perspectivele europene şi euro-atlantice ale Muntenegru, stadiul cooperării bilaterale şi a celei în formatele regionale.

Ministrul român a evidenţiat sprijinul ţării noastre pentru obiectivele naţionale ale Muntenegru de integrare în UE şi NATO şi a încurajat partenerii muntenegreni către continuarea reformelor interne în materie de democraţie şi stat de drept, necesare obţinerii de progrese concrete în parcursul de aderare europeană şi euroatlantică.

Şeful diplomaţiei române a menţionat că ţara noastră atribuie o importanţă aparte politicii NATO a uşilor deschise, apreciind că extinderea Alianţei contribuie semnificativ la consolidarea securităţii europene şi regionale. Titus Corlăţean a remarcat progresele înregistrate de Muntenegru în calitate de stat aspirant şi a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru sa integrarea în NATO, evidenţiind că România este şi va rămâne un suporter activ al candidaturii Muntenegru în cadrul Alianţei.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de aderare a Muntenegru la Uniunea Europeană şi a exprimat apreciere faţă de progresele realizate până în prezent, care au permis deschiderea de noi capitole de negociere, la Conferinţa de aderare UE-Muntenegru din 24 iunie 2014. „Aceste progrese sunt o expresie clară a angajamentului ţării pe calea europeană”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean. În discuţii, demnitarul român a reconfirmat deschiderea României pentru continuarea susţinerii concrete, prin asistenţă tehnică şi transfer de expertiză în pregătirea pre-aderare şi a subliniat buna cooperare şi potenţialul de dezvoltare a conlucrării dintre autorităţile competente din România şi cele muntenegrene în domenii precum mediul, reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi afaceri interne.

Referitor la cooperarea regională, a fost subliniată cooperarea excelentă pe care cele două ţări au avut-o sub mandatul de Preşedinte-în-Exerciţiu a SEECP exercitat de România şi rezultatele de succes ale reuniunilor de final de mandat, respectiv Conferinţa ministerială SEECP (20 iunie 2014) şi Summit-ul SEECP (25 iunie 2014).

În cadrul vizitei efectuate la Podgoriţa, ministrul Titus Corlăţean a inaugurat, împreună cu Igor Luksić, noul sediu al Ambasadei României în Muntenegru.

„Noul sediu al Ambasadei noastre va oferi facilităţile optime pentru dezvoltarea proiectelor comune lansate în cadrul contactelor bilaterale şi va facilita intensificarea dialogului atât cu oficialii muntenegreni, dar mai ales cu cetăţenii muntenegreni. Noul sediu va asigura facilităţile necesare organizării de evenimente de diplomaţie publică şi culturală, precum şi servicii consulare la standarde Schengen. La aniversarea a zece ani de apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică, reafirm sprijinul nostru ferm şi constant pentru atingerea de către Muntenegru a obiectivelor legitime de integrare euro-atlantică şi europeană”,a declarat şeful diplomaţiei române.

La eveniment au participat reprezentanţii autorităţilor centrale, ai legislativului muntenegrean, membri ai corpului diplomatic din Muntenegru, precum şi reprezentanţi ai mass-media locale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata