Breaking news

Transnistria cere ONU recunoașterea independenței după modelul Kosovo

loading...

Decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de a recunoaşte drept legală independenţa Kosovo dă curs atât maghiarilor din România cât și autorităților transnistrene de a solicita autonomia teritorială.

moldova_map_transnistriaAutoritățile separatiste transnistrene solicită Organizației Națiunilor Unite să recunoască independența teritorială Transnitriei, după modelul Kosovo.

Ministerul de Externe al Transnistriei îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite împreună cu alte structuri internaţionale să participe activ a elborarea unor criterii unice de recunoaştere a statelor, care şi-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea“, se arată în declaraţia emisă de Ministerul transnistrean al Afacerilor Externe.

La 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis că separarea unilaterală a Kosovo de Serbia în 2008 nu a încălcat legea internaţională.

Autorităţile transnistrene apreciază că avizul CIJ privind Kosovo legitimează “modelul de soluţionare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare” şi reprezintă “un pas evident pe calea transformării mecanismului depăşit de la Helsinki”, informează Infotag în pagina online.

Astfel, avizul Curţii de la Haga reprezintă “o confirmare internaţională” privind “incapacitatea totală (de aplicare) a legii” moldovene în Transnistria. Potrivit “principiilor confirmate de (avizuul) ONU, legea (moldoveană) contravine dreptului internaţional şi nu poate avea valoare juridică”, iar referendumurile privind independenţa Transnistriei, ultimul organizat la 17 septembrie 2006, sunt validate, conchide regimul de la Tiraspol.

Autorităţile transnistrene avertizează, totodată, în legătură cu “existenţa juridică a condiţiilor pentru recunoaşterea internaţională” a regiunii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata