Breaking news

Tokes, primul ”român” vicepreşedinte al Parlamentului European

loading...

Europarlamentarul Laszlo Tokes este, începând de ieri, vicepreşedintele Parlamentului European. El a primit 334 de voturi favorabile, conform unui comunicat de la Strasbourg.

LASZLO TOKES - PETokes, ales ca europarlamentar pe listele UDMR, devine astfel cel de-al 14-lea vicepreşedinte al Parlamentului European şi îl înlocuieşte pe Pal Schmitt. Predecesorul UDMR-istului a fost ales recent preşedintele forului legislativ de la Budapesta. Laszlo Tokes are 58 de ani şi s-a născut la Cluj. Este cunoscut ca fiind scânteia care a declanşat Revoluţia română. Până ieri, Tokeş era în PE membru al Comitetului Pentru Cultură şi Educaţie, şi al Subcomitetului pentru Drepturile Omului.

Deşi este reprezentant al României, Tokes a fost propus să ocupe această funcţie de către delegaţia ungară a grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE) şi nu de cea română. Explicaţia alegerii făcute de europarlamentarii maghiari era dorinţa lor de a avea un înlocuitor pentru Pal Schimtt. Parlamentarii români membri ai grupului PPE au susţinut varianta propusă de colegii lor de la Budapesta, atât UDMR, cât şi PDL declarând săptămâna trecută că vor da votul lor în favoarea lui Tokes.

PNL şi PSD nu şi-au arătat sprijinul pentru Tokeş, din contră, ei s-au manifestat mai mult decât nefavorabil europarlamentarului UDMR. Crin Antonescu motivase poziţia partidului său ca urmare a declaraţiilor antiromâneşti ale lui Tokes.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata