Breaking news

Surprize la alegerile din Turcia. Partidul pro-kurd a intrat în Parlament și încurcă calculele lui Erdogan

loading...

Turcia este în fierbere din cauza rezultatelor înregistrate la alegerile parlamentare. Partidul pro-kurd a intrat în Parlamentul de la Ankara și dă peste cap planurile președintelui Erdogan

vot turciaDuminică au avut loc alegeri parlamentare în Turcia. Alegătorii au ieșit în număr considerabil la vot, dată fiind miza din Parlament.

În jurul orei 17:00 urnele au început să fie deschise, iar în jurul orei 19:00 rezultatele au fost făcute publice.

După cum arată primele măsurători, partidul ce a primit cele mai multe voturi, 40,53%, este Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP); urmat de Partidul Republican (CHP) cu 25,39%. Surpriza vine din partea Partidului pro-kurd (HDP) care a reușit să obțină mai mult de 10% din voturi și să treacă de pragul prestabilit (12,60%).

Acest scenariu nu îi este favorabil partidului AKP deoarece, HDP va avea dreptul la peste 70 de parlamentari. Deși conduce alegerile, Partidul Justiției și Dezvoltării are doar 250 parlamentari dintr-un necesar de 276.

Un alt partid ce a reușit un avans considerabil este Partidul Naționalist (MHP) cu 16,64% din totalul voturilor.

Dacă rezultatele se confirmă, partidul lui Erdogan nu mai deține majoritatea în Parlamentul Turciei, iar restul partidelor s-ar putea reuni într-o coaliție și să dea viitorul guvern de la Ankara.

alegeri turcia

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata