Breaking news

Superimunitatea parlamentarilor pune pe jar cancelariile occidentale

loading...

Modificarea Codului Penal de către Camera Deputaților, prin scoaterea senatorilor, deputaților și a președintelui României, din categoria funcționarilor publici, a creat mare deranj în cancelariile occidentale.

cancelarii occidentale - cod penalReacții negative au venit de la Comisia Europeană, Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei și Germaniei.

Comisia Europene a transmis mesajul său de avertizare prin intermediul purtătorului de cuvânt Mark Gray: Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară (marți, n.r.) în Parlamentul României (….) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părţi din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese şi integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupţie, în cadrul MCV şi vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse şi acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziţie detaliată.

Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese: Am subliniat în rapoartele precedente – şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară – că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE.

Reacții asemănătoare au venit și din partea Ambasadei Olandei la București: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, spune că este „îngrijorat” de modificările aduse Codului Penal: Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România.

Și Ambasada Germaniei a reacționat la modificările codului penal: Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională – să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit. Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie – şi dincolo de aspectele de natură penală – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilității în România. Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative.

Oficialii americani spun că modificarea Codului Penal: reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse.

Reacțiile ambasadelor și a Comisiei Europene survin, după ce marți seară, Băsescu a spus că este o lovitură de stat, această modificare a codului penal, și că va trimite legea înapoi la Parlament.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata