Breaking news

SUA se pregătește să atace Siria din cauza utilizării armelor chimice

loading...

Statele Unite se pregătesc să atace Siria ca urmare a utilizării armelor chimice pentru uciderea rebelilor care se opun regimului lui Bashar al-Assad.

sua atac siriaSUA este pregătită să intervină militar în Siria chiar și în lipsa unui mandat ONU. Atacul de luni asupra convoiului experților ONU care au mers la damasc pentru a verifica dacă s-au folosit arme chimice, a fost pictura care a umplut paharul și i-a făcut pe americani să se pregătească de război cu Siria.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, în Siria, considerând că aceasta este o “indecenţă morală” pentru care responsabilii trebuie să răspundă.

Ca şi administraţia americană, Kerry a acuzat regimul sirian că a oferit anchetatorilor ONU în Siria un acces “prea târziu pentru a fi credibil” la zona vizată de atacul din 21 august şi că a “bombardat” şi “distrus sistematic dovezile” pe teren.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administraţia Obama probabil şi-a schimbat percepţia asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri.

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari şi în domeniul informaţiilor de cel mai înalt rang şi a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit să dea “un răspuns serios din partea comunităţii internaţionale” acţiunilor Siriei şi au examinat opţiunile militare posibile.

Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana, iar “toate opţiunile sunt pregătite (în cazul în care preşedintele Obama) ar decide să aleagă una dintre ele”, a avertizat secretarul Apărării Chuck Hagel.

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecinţe “extrem de grave” ale unei posibile intervenţii militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry.

Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 100.000 de morţi.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata