Breaking news

SUA recunoaște că a bombardat din ”GREȘEALĂ” spitalul din Kunduz în Afganistan

loading...

Statele Unite ale Americii recunosc că au bombardat, din ”greșeală”, spitalul din Kunduz, Afganistan, unde Organizația Medici fără Frontiere, îngrijea bolnavi.

kunduz spitalȘeful Pentagonului a declarat marţi că armata Statelor Unite “regretă profund” pierderea de vieți omenești în lovitura aeriană americană asupra spitalului din Kunduz în Afganistan, își recunoaște greșeala.

Spitalul organizației umanitare Medici fără Frontiere din Kunduz, în nordul afgan, bombardat sâmbătă, în timpul unui raid american, a fost lovit ‘din eroare’, a declarat marți la Washington generalul John Campbell, șeful misiunii NATO în Afganistan.

”Un spital a fost lovit din eroare„ în timpul unei operațiuni americane „cerute„ de afgani, dar decisă de „centrul de comandă american„, a afirmat generalul Campbell în fața Comisiei pentru forțele armate a Senatului american. „Pentru a fi mai clar, decizia de a efectua un atac aerian a fost o decizie americană”, a precizat el, potrivit AFP.

Generalul John Campbell declara luni că forțele afgane au cerut sprijin aerian din partea forțelor americane în timp ce se luptau cu talibanii la Kunduz și că ‘mai mulți civili au fost loviți în mod accidental’, fără a specifica însă dacă spitalul organizației Medici Fără Frontiere a fost lovit de bombardamentul american. Inițial, Alianța Nord-Atlantică susținuse că bombardamentul a fost cerut de soldați americani aflați în dificultate în fața rebelilor talibani.

Organizația Medici fără Frontiere a condamnat luni ‘contradicțiile’ din declarațiile SUA cu privire la bombardamentul american de vineri spre sâmbătă asupra spitalului său din Kunduz, atac care a făcut cel puțin 22 de morți.

‘Declarațiile (Washingtonului) cu privire la atac se schimbă neîncetat. Mai întâi a fost o daună colaterală, apoi un tragic incident și acum ei încearcă să arunce responsabilitatea asupra guvernului afgan’, a reacționat indignat directorul general al organizației umanitare, Christopher Stokes, după afirmațiile de luni ale generalului Campbell.

‘Realitatea este că SUA au dat drumul la aceste bombe’, a mai declarat Christopher Stokes, adăugând că ‘nimic nu poate justifica un atac atât de îngrozitor’.

Clinica organizației Medici fără Frontiere a acordat un ajutor crucial populației civile de la ocuparea orașului Kunduz de către talibani și în timpul contraofensivei forțelor de securitate afgane, fiind singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistență medicală pentru cazuri grave.

În urma bombardamentului american, în care au fost omorâți 12 membri ai personalului medical și 10 pacienți, spitalul a încetat să mai fie funcțional.

 

Oficiali MSF au acuzat Statele Unite, cerând o anchetă independentă după un atac pe care l-au calificat drept crimă de război.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata