Breaking news

SUA: Ne angajăm să apărăm România

loading...

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a declarat joi că NATO și SUA se angajează să apere România.

usa apara romaniaSUA dă asigurări prin însărcinatul la București, că NATO va apăra integritatea teritorială a României, în cazul în care Rusia intenționează să atace țara noastră.

Rugat să comenteze declaraţia Ministrului Titus Corlăţean, care a cerut “o deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO”, Duane Butcher a spus pentru Mediafax că: Suntem foarte îngrijoraţi de derularea evenimentelor din Crimeea, de mişcările agresive ale Rusiei şi de lipsa de respect faţă de suvernaitatea Ucrainei. Ne gândim la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor noştri.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a mai spus că: Este important ca România să înţeleagă că pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America şi pentru restul Alianţei. Ne angajăm să apărăm România.

Ministrul român de Externe Titus Corlăţean, a declarat joi că: România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene şi a NATO, se află în prima linie şi noi suntem extrem de preocupaţi şi îngrijoraţi de evoluţia situaţiei în Ucraina, care are implicaţii serioase asupra securităţii internaţionale. Spaţiul Mării Negre trebuie să fie pe primul loc în priorităţilor NATO şi UE.

După “anexarea” Crimeei de către Rusia, “o încălcare evidentă a dreptului internaţional”, poziţia UE şi NATO “trebuie să fie foarte fermă pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei, n.red.) către Odessa (sudul Ucrainei) sau către Transnistria”, a insistat ministrul român.

O reorganizare cu atât mai necesară cu cât România va găzdui începând din 2015 scutul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemulţumeşte profund Moscova.

Ministrul nu a vrut să dezvăluie ce reorganizări concrete sunt discutate în prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectuează în acest moment exerciţii cu armata română.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata