Breaking news

SUA amenință Rusia cu excluderea din G8

loading...

Statele Unite amenință Rusia cu excluderea din organizaţia statelor puternic industralizate – G8,  din cauza intenției Federației Ruse de a interveni militar în peninsula Crimeea.

sura - rusia - g8La 16 ani de la aderarea în G8, Rusia riscă să rămână pe dinafară. Secretarul de Stat american, John Kerry a transmis duminică, un mesaj oficialilor ruși  privind excluderea din G8, în contextul operaţiunilor militare ruse din Ucraina.

“Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8. Dacă Rusia vrea să mai fie membră a G8, trebuie să se comporte ca o ţară G8. Ţările G8 şi altele sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare în Crimeea“, a spus John Kerry.

Pe lângă excluderea din G8, Rusia riscă și dure sancțiuni economice dar și izolare pe plan internațional.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Grupul statelor puternic industrializate – G8 – include Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Canada şi Rusia.

Putin a primit undă verde pentru a trimite trupe militare în Crimeea, sub pretextul apărării flotei ruse și a populației predominant rusă. Măsura intervine la scurt timp după ce premierul Crimeei, Serghei Axionov, a solicitat ajutorul Kremlinului, cu scopul de a-i proteja pe cetăţenii din această regiune.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata