Breaking news

Stare de război la Graniţa României. Ucraina a instituit legea marţială după ce Rusia a arestat 3 nave militare

loading...

Parlamentul ucrainean a aprobat Legea Marţială, pentru 30 de zile iar Preşedintele Petro Poroşenko a semnat luni decretul privind instituirea stării excepţionale pe teritoriul Ucrainei.  Decizia a fost luată în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forţelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

Rada Supremă a aprobat introducerea legii marțiale pe o durată de 30 de zile în zona limitrofă Mării Azov și a regiunilor de la granița cu Rusia. Totodată, Rada a aprobat data alegerilor prezindențiale pe 31 martie 2019.

Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2019.

Pe durata Legii Marţiale, autorităţile pot restricţiona adunările publice şi pot reglementa asupra mass-media.

Prin decretul său, preşedintele ucrainean a promulgat de fapt decizia adoptată duminică seara de către Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), conform serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene.

O înregistrare video publicată pe contul de Twitter al platformei turce de analiză militară Diplomatik Strateji arată un convoi  militar care transportă spre estul Ucrainei sisteme de rachete. Din câte se observă în filmare, cel mai probabil sunt rachete S-300.

Potrivit Diplomatik Strateji, convoiul s-ar îndrepta spre Donețk, aflat sub controlul separatiștilor. Este însă puțin probabil ca destinația să fie această zonă de conflict, ci mai degrabă bastionul de maximă importanță strategică și economică al forțelor guvernamentale de la țărmul Mării Azov: portul Mariupol, situat în regiunea Donețk.

Secretarul general al NATO a convocat o „reuniune extraordinară” cu Ucraina luni după-amiază, la Bruxelles, după ce Rusia a sechestrat nave ucrainene în strâmtoarea Kerci.

Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă, la cererea ambelor ţări implicate.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seara că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol.

Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata