Breaking news

Și românii din Canada protestează împotriva proiectului Roșia Montană

loading...

Zeci de români s-au adunat la Montreal ca să protesteze împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montană, în solidar cu protestele de la București.

ProtestRosiaMontana_Montreal_7sept2013(1)Sub sloganul ”Montreal for Rosia Montana – My GOLG is my COUNTRY”, românii stabiliți din Canada se opun prin proteste, proiectului Roșia Montană, aprobat de Guvernul Ponta pe 27 august 2013.

Protestul s-a desfășurat sâmbătă, 7 septembrie, în fața clădirii în care se află Consulatul General al României la Montreal, unde, sub amenințarea unei prognoze meteo de ploaie, au venit cu copiii (chiar și în cărucioare) pentru a se alătura din metropola canadiana tot mai multor voci din România ce se ridică împotriva preconizatelor exploatări miniere din inima Apusenilor, potrivit ZigZag Roman-Canadian, ziar al comunității românilor-canadieni.

Traseul proiectului privind bogatiile Rosiei Montane este stiut bine de manifestantii de la Montreal, care nu s-au sfiit sa remarce pokerul politic facut de “alesii neamului”, indiferent de doctrinele de la care se revendica ei, cu acest proiect nestopat nici de guvernele Boc sau Ponta si nici de Traian Basescu.

De altfel, ca si la alte mitinguri care au mai avut loc la Montreal, romanii de aici au dat si de aceasta data dovada ca urmaresc atent evolutia politica, economica si sociala din tara, iar prin declaratiile politicianiste de la Bucuresti, oricit de mestesugite sint ele, se vede usor ce este bagat sub un pres tocit si mincat de molii.

Protestului organizat de tinara Maria Victoria i s-au alaturat o pereche asiatica si un tinar originar din Abidjan, Coasta de Fildes (student la Universite de Montreal), care aflind de la o colega romanca despre miting a participat pentru a-si declara solidaritatea cu cei ce se impotrivesc folosirii cianurilor, tara sa resimtind si acum problemele ramase dupa dezvoltarea unui proiect similar.

Arborind cu mindrie steagul tricolor, manifestantii au cintat “Desteapta-te romane”, au scandat mesaje inclusiv in franceza -<em>”Gabriel, chéri, pas de cyanure ici”</em> (ironia la adresa firmei canadiene Gabriel Resources fiind mai mult decit evidenta), iar mesajele inscriptionate (unele trilingv) pe pancarte au fost si ele mai mult decit clare… daca ar exista si “ochi politici” care sa vrea sa le vada: “De departe, uniti pentru Romania”, “Apusenii liberi”, “Minerit DA, Otrava NU!”, “Save Rosia Montana! Beauty, Love, Life, Family, History, Struggle, Corruption, Nature, Patrimony, Legends, Hope, Activism, New Beginings”, “We don’t breathe money, nor drink gold”.

Un nou protest va avea loc tot in fata Consulatului Romaniei la Montreal Și sâmbăta viitoare, 14 septembrie, inițiatorii fiind convinși că va fi considerabil mai mare numărul celor ce vor veni să manifeste.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata