Breaking news

Serbia interzice românilor din Valea Timocului, dreptul de a studia în limba maternă

loading...

Românii din Valea Timocului nu pot învăța în limba maternă, întrucât Serbia refuză să le respecte acest drept, deși se află în plin proces de aderare la Uniunea Europeană.

romani valea timoculuiAutoritățile de la Belgrad mimează în fața oficialilor europeni, că respectă drepturile românilor din Valea Timocului.

Deşi au promis că vor permite românilor să studieze în limba maternă, autorităţile sârbe fac tot posibilul pentru a împiedica acest lucru.

Pentru a putea deschide capitolul 23 de aderare (drepturile fundamentale ale omului), autorităţile sârbe au anunţat, în octombrie 2013, că au introdus în şcoli ore în limba vlahă, limbă nerecunoscută însă de România.

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha, a declarat pentru Adevărul, că în martie 2013, au cerut oficial să studieze limba română 1.617 elevi din judeţele Bor şi Zajecar din Serbia de răsărit. Alţi 1.500 de elevi din judeţele Branicevo, Pomoravski şi Podunavski au optat şi ei pentru a studia limba maternă.

Numai că autoritățile de la Belgrad au elaborat un plan pentru a face cât mai dificil accesul elevilor la orele de limba vlahă (română) şi de a-i determina astfel să renunţe la ele.

Inspectoratele şcolare au programat orele de limbă română doar seara sau la câteva ore de la terminarea cursurilor, făcând imposibilă participarea multor elevi la ele. Şcolarii termină cursurile la ora 12.00-13.00, iar orele de limbă română sunt puse târziu, atunci când nu mai au mijloace de transport către satele lor. Mai mult, elevii au fost puşi să aleagă între orele de română şi alte cursuri.

Problema cu limba română nu este singulară. Românii nu au dreptul nici să își ridice biserici ortodoxe unde să meargă la slujbele religioase în Valea Timocului.

Biserica Ortodoxă Sârbă şi autorităţile de la Belgrad au scos în afara legii lăcaşele de cult româneşti din Valea Timocului.

Miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre UE au fixat pentru 21 ianuarie data primei conferinţe interguvernamentale UE-Serbia, a declarat comisarul UE pentru Extindere, Stefan Füle.

Rămâne de văzut dacă autoritățile române de la București vor avea un cuvânt greu de spus în procesul de aderare al Serbiei la UE, și în rezolvarea problemelor minorității române din Valea Timocului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata