Breaking news

Scurgeri radioactive la o centrală din Ucraina. Ministerul Mediului monitorizează situația

loading...
0 7

Lideri separatişti proruşi din Ucraina u anunțat marți, că la centrala nucleară Zaporijia, situată în sud-estul ţării, în apropiere de frontiera cu România, se produc scurgeri radioactive care depășesc de 14 ori limita normală. Ministerul Mediului din România spune că totul este sub control și că se fac măsurători în permanență.

scurgeri radioactive centrala ucrainaUn reactor al centralei nucleare Zaporijia, cea mai mare din Ucraina, a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric. Este al doilea incident de acest fel produs în luna decembrie 2014.

Urmare a acestui incident, un lider separatist din autoproclamata “Republică Populară Doneţk”, nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia este de 14 ori peste limita normală.

În replică la aceste acuzații, autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive. Compania ucraineană care gestionează sistemul atomic – Energoatom – dă asigurări că nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia este în parametri normali, respingând informaţiile apărute în presă privind posibile scurgeri radioactive.

Ministerul Mediului din România anunță printr-un comunicat de presă, remis exclusivNEWS.ro, că: Membrii Comitetului ministerial pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au analizat toate datele și informațiile furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și au constatat că, la nivel național, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivității mediului din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu. În perioada 30 decembrie 2014, ora 21:00 – 31 decembrie 2014, ora 12:00, circulaţia aerului în zona centralei Zaporojie (Ucraina) este slabă, din sector predominant nordic spre centrul Mării Negre şi Turcia şi nu favorizează transportul de poluant către România.

”În perioada următoare, MMAP va colecta și va analiza informațiile și datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publică ori de câte ori vor apărea informații relevante”, a declarat Președintele Comitetului ministerial pentru situații de urgență, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata