Breaking news

SCANDALOS | Românii care nu au putut vota în Diaspora, vor câte 1000 de euro de la statul român

loading...
2 0

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa anunță că face plângeri penale împotriva Premierului Victor Ponta a foștilor Miniștri de Externe, Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu și că va cere în instanță, câte 1000 de euro pentru fiecare român care nu a putut vota în Diaspora.

vot diaspora 2014Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa anunță că va depune plângeri penale la Parchetul din România atât pe numele lui Ponta, Corlățean și Meleșcanu, cât și împotriva secretarilor de stat din MAE și a șefilor de secții de vot din Diaspora, pe motiv că aceștia au împiedicat românii să voteze la alegerile prezidențiale.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa, salută faptul că Parchetul General al României a început urmărirea penală in rem pentru împiedicarea votului în diaspora, însă apreciază că demersurile privind sancţionarea celor vinovaţi pentru acest abuz deosebit de grav, trebuie continuate şi amplificate.  În acest sens, FADERE, împreună cu Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, pregăteşte un denunţ penal bazat pe mărturiile şi probele puse la dispoziţie de zeci de români din diaspora. Denunţul va fi formulat împotriva foştilor miniştrii de externe Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, împotriva tuturor secretarilor de stat şi diplomaţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe responsabili pentru înfiinţarea unui număr insuficient de secţii de votare, pentru subdimensionarea secţiilor de votare înfiinţate, ori pentru obstrucţionarea şi împiedicarea în orice alt mod a votului românilor din diaspora.  Denunţul penal îi va viza deopotrivă pe toţi preşedinţii secţiilor de votare din străinătate care au ascuns ştampile de vot pentru mai mult timp, care au încercat să-i convingă pe români să nu se mai aşeze la cozile din faţă secţiilor de votare, care au închis porţile secţiilor înainte de ora 21 sau care, nu le-au mai permis să voteze românilor care se aflau, la ora 21, în sălile unde se desfăşura votul.  Considerăm că cei doi miniştrii de externe responsabili cu organizarea alegerilor prezidenţiale, domnii Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu au ignorat în mod iresponsabil informaţiile şi solicitările oficiale pe care le-am transmis Ministerului Afacerilor Exerne (în datele de 21 septembrie 2014, respectiv 11 noiembrie 2014) refuzând să înfiinţeze secţii de votare în localităţile în care sunt concentrate comunităţi mari de români şi refuzând totodată, să asigure un număr suficient de cabine de vot şi de ştampile, în secţiile cele mai aglomerate. De asemenea vom formula un denunţ penal pentru abuz în serviciu şi/sau neglijenţă în serviciu şi împotriva domnului Prim Ministrului, Victor Ponta, pe care îl considerăm adevăratul “artizan” al supliciului la care au fost supuşi conaţionalii noştri în încercarea lor mai mult decât lăudabilă de a-şi exercită unul dintre drepturile fundamentale garantate de Constituţie, de lege dar şi de convenţiile internaţionale la care România este parte”, se arată în comunicatul de presă al FADERE, remis exclusivNEWS.ro.

Federația Românilor din Europa nu se mulțumește doar să reclame la parchet pe toată lumea, ci anunță că vrea să obțină de la statul român, câte 1000 de euro pentru fiecare român care nu a apucat să voteze la prezidențiale.

”Pe lângă aceste demersuri, FADERE intenţionează să pregătească un proces civil împotriva autorităţilor române, respectiv să acorde consiliere, să angajeze avocaţi şi să organizeze asocierea tuturor conaţionalilor care se consideră lezaţi şi care vor să acţioneze în judecată Ministerul de Externe şi Guvernului României cu scopul de a cere daune morale pentru postura umilitoare în care au fost puşi, pentru traumele fizice şi psihice la care au fost supuşi şi pentru eforturile aproape supraomeneşti pe care au fost nevoiţi să le facă, în încercarea (pentru mulţi eşuată), de a-şi exercită un drept elementar (urmând că, în cazul unui eventual success în instanţa, banii primiţi de la statul român cu titlul de daune morale să fie folosiţi pentru proiectele sociale destinate românilor din afară ţării). Vom cere 1000 euro pentru fiecare cetăţean român din diaspora care nu a putut vota”, se mai arată în comunicatul FADERE.

loading...
2 Comentarii
 1. Mitza Baston spune

  Si ma rog de ce este scandalos? Sa zica mersi tovarasi ca vor doar 1000 de euro per vot neexprimat! Dar sa fie platit NU de statul roman, ci DE CATRE ORGANIZATORI!

 2. Alegatoare din diaspora spune

  Nu doresc nici o despagubire materiala !!

  FADERE exagereaza.

  Sunt de acord cu celelalte puncte ale plângerii depuse de FADERE împotriva vinovatilor. Ma bucur ca a inceput ancheta.

  O alegatoare din diaspora.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata