Breaking news

Scandal la Ambasadele României din Paris și Londra. Românii care nu au votat, scoși afară cu poliția

loading...

Sute de români aflați la Ambasada României din Paris, care nu au apucat să voteze în primul tur la alegerile prezidențiale, protestează în curtea instituției cerând să voteze. Angajații Ambasadei au cerut intervenția poliției franceze.

breaking-newsScandal la secția de vot organizată în sediul Ambasadei României din Paris. Dacă în 2009 la Paris se vota pe bandă rulantă, și doar pentru Băsescu, întrucât procesul electoral a fost fraudat, duminică, sute de români nu au apucat să voteze.

Personalul Ambasadei României din Paris a cerut intervenția poliției franceze pentru a evacua pe românii aflați în curtea instituției care nu apucaseră să voteze până la ora închiderii urnelor.

Ambasada nu a putut prelungi termenul de vot întrucât Biroul Electoral din România nu a aprobat acest lucru.

„Din păcate, legea, la articolul 46, este clară. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alineatul 2) prevede că alegătorii care la ora 21.00 se află în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot”, a precizat Marian Muhuleţ.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a declarat duminică seară la Antena 3, că la Paris, în acest an, față de 2009, s-au organizat două secții de vot cu câte 7 cabine fiecare, față de una singură în 2009 care avea doar 6 cabine de vot.

O situație similară se întâmplă și la Ambasada României din Londra, unde românii care nu au apucat să voteze au devenit agresivi și s-au îmbrâncit cu personalul consular.

Din cauza problemelor la votul din Diaspora, Băsescu a cerut demisia Ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, și a Ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Românii din Germania, Republica Moldova, Franța și Marea Britanie au fost nevoiți să stea și cinci ore la coadă pentru a putea să-și exprime votul. Procesul de vot s-a desfășurat anevoios întrucât toți românii au fost nevoiți să compelteze o declarație pe proprie răspundere prin care spun că nu vor vota multiplu.

Ministerul Afacerilor Externe susține că a organizat alegerile în Diaspora în conformitatea cu legea și cu deciziile Biroului Electoral Central. La fel ca și în 2009, duminică au fost organizate în 95 de țări, tot 294 de secţii de vot. În stabilirea secţiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în străinătate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata