Breaking news

Scandal internațional. Preşedinţii Mexicului şi Braziliei au fost spionați de Statele Unite ale Americii

loading...

Comunicaţiile preşedintelui brazilian Dilma Rousseff şi pe cele ale actualului preşedinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, au fost spionate de SUA.

presedinte mexic si braziliaScandal internațional de proporții după ce televiziunea Globo a prezentat un document care atestă faptul că SUA a spionat corespondența președintelui Braziliei și Mexicului.

Documentul dezvăluit de informaticianul american Edward Snowden şi datând din iunie 2012, intitulat “Infiltrare inteligentă de date, studiu de caz Brazilia şi Mexic”.

În acest document, Agenţia Naţională de Securitate încearcă să “înţeleagă mai bine metodele de comunicare şi interlocutorii” lui Rousseff şi ai colaboratorilor săi, graţie unui program care permite accesul la toate conţinuturile vizitate de preşedinte pe Internet.

Rousseff, care intenţionează să efectueze o vizită de stat la Washington în octombrie, a organizat o reuniune de lucru duminică, pentru a analiza problema.

Dacă aceste fapte se dovedesc, ar fi o situaţie inadmisibilă, inacceptabilă, care ar putea fi calificată ca o atingere clară adusă suveranităţii ţării noastre„, a declarat ministrul Justiţiei Jose Eduardo Cardozo.

Programul NSA permite “găsirea unui ac în carul cu fân” şi accesul la toată reţeaua de comunicaţii a preşedintelui şi adjuncţilor săi prin telefon, Interent şi reţele sociale.

Este “o infiltrare simplă şi eficientă, care permite obţinerea unor date indisponibile sub alte forme”, potrivit documentelor prezentate de Globo.

Spionarea lui Enrique Pena Nieto, care a preluat puterea în Mexic în decembrie, a avut loc în timp ce acesta era candidatul favorit la alegerile prezidenţiale. NSA a interceptat, de asemenea, mesaje electronice şi mesaje telefonice, în special pe cele în care candidatul vorbea despre numele eventualilor săi miniştri.

Ministrul brazilian al Justiţiei s-a întâlnit în această săptămână la Washington cu vicepreşedintele american Joe Biden, pentru a discuta despre aceste dezvăluiri.

Statele Unite au refuzat o propunere braziliană de a negocia un acord bilateral privind activităţile de spionaj.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata