Breaking news

Scandal, fumigene haos în Parlametul ucrainean

loading...

Haos în Parlamentul ucrainean. Deputaţii opoziţiei au protestat astăzi violent în Parlamentul Ucrainei, unde se dezbătea prelungirea acordului pentru menţinerea flotei ruse în Ucraina, în timp ce afară manifestau câteva mii de oameni, potrivit agenţiilor de presă străine.

4Mii de protestatari s-au adunat în faţa Parlamentului ucrainean. În interiorul Parlamentului, un oficial a fost lovit cu ouă, fiind nevoit să se adăpostească sub o umbrelă. Rada Supremă, parlamentul unicameral de la Kiev, a aprobat astăzi, cu 236 de voturi pentru, controversatul acord cu Moscova privind menţinerea Flotei ruse în Crimeea. În acelaşi timp, Duma de stat din Rusia (Camera inferioară a parlamentului) a ratificat, acordul cu Ucraina privind staţionarea flotei ruse la Marea Neagră în baza din Crimeea până în 2042.

Înainte de votul parlamentului ucrainian, preşedintele Radei, Vladimir Litvin, a fost lovit cu ouă de către deputaţii din opoziţie, iar o persoană necunoscută a aruncat o grenadă fumigenă în sala de şedinţe. Circa 3.000 de susţinători şi opozanţi ai acordului privind prelungirea acordului de închiriere a bazei navale de la Sevastopol către Flota rusă a Mării Negre s-au strâns în faţa Parlamentului şi Guvernului.

Drumul care duce de la principala clădire a Guvernului la sediul Parlamentului a fost blocat de susţinători ai formaţiunii de extremă-dreapta Svoboda. Circa 600 de protestatari flutură steagurile partidului şi Ucrainei. Pe de altă parte, susţinătorii Partidului Regiunilor au înconjurat sediul Parlamentului, instalând zeci de corturi albastre.

Reprezentanţi ai opoziţiei – Blocul Iulia Timoşenko. Ucraina Noastră, Frontul pentru Schimbare – s-au strâns în faţa palatului Mariinski. Liderul formaţiunii Ucraina Noastră, Viktor Iuşcenko, şi cel al Frontului pentru Schimbare, Arsenii Iaţeniuk, ar putea participa la miting. Iuşcenko şi Timoşenko se află deja în Parlament.

În 21 aprilie,  preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cel ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat un acord pentru prelungirea prezenţei Flotei Mării Negre, în portul Sevastopol cu 25 de ani, după expirarea contractului actual, în 2017.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata