Breaking news

Scandal de proporții în Turcia. Premierul Erdogan amenință ambasadorii cu expulzarea

loading...

Turcia e în mijlocul unui scandal diplomatic de proporții, după ce premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat, sâmbătă, că ar putea expulza unii ambasadori străini.

erdoganErdogan amenință cu expulzarea mai mulți ambasadori din Turcia, autori ai “unor provocări”, pe fondul tensiunilor provocate de un scandal de corupţie fără precedent.

Unii ambasadori s-au implicat în acţiuni de provocare. Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră„, a declarat Erdogan în remarcile făcute în oraşul Samsun, pe malul Mării Negre.

Declaraţiile lui Erdogan par o avertizare voalată la adresa ambasadorului american Francis Ricciardone. Ambasadorul SUA le-ar fi spus reprezentanţilor Uniunii Europene că Washingtonul a cerut băncii publice Halkbank să taie toate legăturile cu Iranul din cauza sancţiunilor.

Directorul general al Halkbank, Suleyman Aslan, face parte dintre persoanele vizate de o anchetă de corupţie în care sunt urmăriţi şi fiii a doi miniştri şi care afectează Guvernul lui Erdogan, aflat la putere din 2002.

Aslan a fost acuzat că a acceptat mită. Poliţia a confiscat 2,5 milioane de dolari bani lichizi ascunşi în cutii de pantofi la domiciliul său, a anunţat presa turcă săptămâna trecută, citând surse judiciare.

Halkbank este criticată în Statele Unite pentru că a făcut tranzacţii ilegale cu Iranul, dar banca a dezminţit aceste acuzaţii.

Ricciardone a dezminţit, sâmbătă, aceste informaţii de presă ca fiind “acuzaţii fără fundament” pe contul său de Twitter în limba turcă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata