Scade rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA din partea românilor

loading...

Pentru prima dată în istorie, rata de refuz a vizelor pentru SUA, solicitate de cetățenii români a scăzut sub 10%.

vize sua romaniMinisterul Afacerilor Externe salută anunţul autorităţilor americane privind scăderea procentului ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013–2014, pentru prima oară, sub pragul de 10% (9,8 %). Această evoluţie consolidează trendul descrescător al ratei de refuz a solicitărilor de viză înregistrat în perioada 2010-2014 (24,8% în 2010; 22,4% în 2011; 17% în 2012; 11,5% în 2013).

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa ca această tendinţă pozitivă se va menţine şi în cursul anului viitor, fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver. În vederea realizării obiectivului de eliminare a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români, un rol important revine cooperării bilaterale ce se derulează în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor. Structură inter-instituţională bilaterală, Grupul de lucru a fost înfiinţat în ianuarie 2013 şi se reuneşte cu o frecvenţă trimestrială în cadrul Task Force-ului România – SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”.

Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, asociată eventualei modificări a criteriilor de acces în Programul Visa Waiver, în principal prin posibilitatea creşterii pragului ratei de refuz de la 3%, în prezent, la 10%, este de natură să contribuie semnificativ la materializarea, într-un timp cât mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relaţia cu SUA.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să urmărească de o manieră prioritară accederea României în Programul Visa Waiver, într-un orizont de timp cât mai apropiat, atât prin dialogul aprofundat, la nivel politic şi tehnic, cu reprezentanţii Administraţiei SUA, cât şi prin demersuri sporite la nivelul Congresului, în noua componenţă, rezultată după alegerile din 4 noiembrie, inclusiv al Grupului de Prieteni ai României din legislativul american.

800 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*