Breaking news

Rusia, deranjată de afirmațiile lui Băsescu privind anexarea peninsulei Crimeea

loading...

Declarațiile lui Băsescu cu privire la intervențiile Rusiei în Ucraina, soldate cu anexarea peninsulei Crimeea, deranjează Moscova. Ministrul de Externe al Rusiei a avertizat România, că retorica anti rusă a lui Băsescu ne este în folosul niciuneia dintre cele două țări.

putin - basescuRusia este deranjat de declarațiile Președintelui României, Traian Băsescu, iar Ministrul de Externe al Rusiei transmite un avertisment țării noaste.

Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO. Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina. Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (…) nu este în interesul nimănui“, precizează Ministerul rus de Externe, adăugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean nu a respins această declaraţie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Român de Externe, Brândușa Predescu, este primul oficial român care reacționează la avertismentul Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează că MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina.

„România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Tentația MAE rus de a transfera criza gravă  pe care Federatia Rusă o traversează, în prezent, în relația sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relațiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greșeală. Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013  în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noştri de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa”, a declarat Brândușa Predescu într-un comunicat de presă remis exclusivNEWS.ro.

România a denunţat, în martie, “agresiunea” rusă în Crimeea şi referendumul “ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru “repoziţionarea” forţelor NATO în Europa.

Băsescu a declarat, marţi, la Parlament, la aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, că ineficienţa diplomatică, menţinerea regiunilor gri reprezintă un risc consistent la adresa securităţii regionale.

Preşedintele a arătat că actualul context regional, marcat de ameninţările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relaţie complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internaţional care se suprapun peste provocările din Afganistan, confirmă analiza României cu privire la pericolul din această zonă.

Pentru a avea stabilitate în România, trebuie să evităm zonele gri şi ambiguităţile în abordare. Ce soliditate avem în abordarea problemei Transnistrene? De 21 de ani, un format 5+2 nu a dus la soluţionarea problemei. Mai mult, un format internaţional pe care, ori de câte ori vrem să scăpăm de problemă, îl evocăm nu a făcut decât să creeze timp pentru consolidarea statalităţii unei aşa-umite ţări independente, care poartă numele de Transnistria. Trebuie să sprijinim forţele reformiste de la Kiev şi să oferim asistenţă. România susţine fără rezerve independenţa şi suveranitatea Ucrainei. Condam gestul neprovocat al autorităţilor ruse şi nu recunoaştem anexarea ilegală a Crimeei“, a afirmat Băsescu, precizând că România este îngrijorată de evoluţia situaţiei dincolo de Nistru.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata