Breaking news

Românii vor călători fără viză în Canada începând cu 2016

loading...

Vești bune pentru români. De la 1 ianuarie 2016 vor putea să călătorească în Canada fără viză. Autoritățile canadiene au decis să ridice sistemul de vize pentru cetățenii români.

vize romani canadaCanada a eliminat vizele pentru români. Aceștia vor putea călători de la 1 ianuarie 2016, în țara frunzei de arțar, fără a mai fi nevoiți să obțină viză de la Ambasadă.

Anunțul oficial a fost făcut miercuri, de premierul Victor Ponta, înaintea ședinței de Guvern.

Ministerul Afacerilor Externe salută măsurile decise de Guvernul canadian la  21 aprilie 2015, de a include România în rândul statelor pentru care se vor aplica prevederile viitorului sistem canadian de Autorizare Electronică a Călătoriei (eTA), în cursul anului 2016.

Astfel,  cetăţenii români care au deţinut în ultimii zece ani o viză canadiană sau care deţin o viză de scurtă şedere pentru intrarea în SUA pot să intre fără viză pe teritoriul canadian în urma înregistrării electronice în sistemul eTA. Măsura respectivă este similară celei aplicate cetăţenilor statelor care nu au nevoie de viză canadiană.

Această decizie, care constituie o etapă importantă de progres în procesul de eliminare totală a vizelor canadiene, reconfirmă dialogul constant şi consecvent al autorităţilor române cu cele canadiene în soluţionarea acestui dosar. În acelaşi timp, reprezintă un semnal al voinţei politice comune de a fi realizat, cât mai curând posibil, obiectivul împărtăşit de România, Canada şi Uniunea Europeană de eliminare a regimului vizelor canadiene pentru toţi cetăţenii români, astfel încât aceştia să se bucure, pe deplin şi în mod egal cu ceilalţi cetăţeni europeni, de călătoria fără vize în Canada.

Această măsură a fost precedată, ca urmare a demersurilor părţii române, de decizia autorităţilor canadiene, luată în octombrie 2014, de a include România pe Lista Statelor de Origine Desemnată, măsură de natură să faciliteze, de asemenea, procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români.

În 13 septembrie 2013, Uniunea Europeană a somat SUA și Canada cu reintroducerea vizelor pentru cetățenii celor două țări, dacă nu vor ridica la rândul lor vizele pentru români și bulgari.

România a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA şi Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata