Breaking news

România va avea un comandament NATO pe teritoriul său

loading...

Traian Băsescu a anunțat vineri, la încheierea summit-ului NATO, că România va avea comandament NATO pe teritoriul său. 

nato - romania - avioanePreședintele României a anunțat vineri că liderii NATO au decis vineri, la Summitul din Țara Galilor ca un comandament al alianței nord atlantice să staționeze pe teritoriul țării noastre.

Adoptarea planului de acţiune. Prin acesta s-a decis prezenţa NATO pe terioriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul României. Vreau să fim foarte clari, România are două baze militare româno-americane, a Kogălniceanu şi la Desevelu. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă pe teritoriul României. În România există în prezent aproximativ 1.400 de militari americani. Aceste efective vor creşte. Vom avea un comandament NATO, de dimensiuni acceptabile. Avem insfrastructura gata”, a spus Băsescu la conferința de la Summitul NATO.

Decizia vine ca urmare a conflictului din estul Ucrainei și a agresiunii Federației Ruse asupra statului vecin.

Băsescu a mai precizat că: La cererea Statelor Unite, am decis crearea unui centru de antrenament de exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii care se vor face cu flota României şi Bulgariei. Important este că Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea NATO. În susţinerea atingerii acestui obiectiv, noi am argumentat cu arcul de conflicte îngheţate care sunt în jurul Mării Negre. Argumentul nostru în toate discuţiile a fost că aceste conflicte pot fi activate pe rând sau toate odată, ceea ce ar afecta securitatea din zonă.

La Summitul NATO, România s-a angajat să trimită în Afganistan 220 de militari, 200 de instructori şi 20 de agenţi de poliţie militară.

Băsescu a precizat că: Summitul NATO nu a aprobat niciun ajutor militar pentru Ucraina.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata