Breaking news

România nu recunoaște tratatul dintre Rusia și Oseția de Sud

loading...

Vladimir Putin a semnat miercuri la Moscova, un „Tratat de alianță și integrare„ cu regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia, fix în ziua în care se împlinește un an de la anexarea peninsulei Crimeea.

putin - romania - osetia de sudPutin nu se potolește și provoacă în continuare Occidentul cu un nou gest menit să dea fiori reci NATO, UE și SUA. Președintele Rusiei a semnat un tratat de integrare cu Oseția de Sud, dând de înțeles că se pregătește să își anexeze și această regiune din Georgia.

Documentul semnat de Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. ‘Tratatul’ prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spune că noul tratat încheiat de Rusia cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud încalcă dreptul internațional și împiedică eforturile de consolidare a securității regionale.

”Tratatul violează suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și contravine grosolan principiilor de drept internațional, principiilor OSCE și angajamentelor internaționale asumate de Rusia. Acest așa-numit tratat este încă o măsură a Federației Ruse care obstrucționează eforturile în desfășurare ale comunității internaționale pentru consolidarea securității și a stabilității în regiune”, a spus Stoltenberg, precizând că NATO nu recunoaște documentul.

Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte aşa-numitul “Tratat de alianţă şi integrare între Federaţia Rusă şi Osetia de Sud”, semnat de preşedintele Federaţiei Ruse şi liderul de facto sud-osetin la Moscova, la 18 martie 2015.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte cadrul juridic în baza căruia a fost realizată semnarea acestui „tratat” şi subliniază faptul că, în condiţiile în care regiunile separatiste Abhazia şi Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei, niciun tratat încheiat între Federația Rusă şi autorităţile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal.

Ministerul Afacerilor Externe al României consideră că semnarea acestui aşa-zis „tratat” induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional. Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează sprijinul ferm pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Un document similar a fost semnat în noiembrie 2014 cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata