Breaking news

România neagă informațiile Reuters privind exportul de echipament militar în Siria

loading...

Ministerul Afacerilor Externe din România dezminte informațiile furnizate de Reuters, care scrie că țara noastră ar fi furnizat echipament militar către Siria.

romania armament siriaMAE a transmis vineri o precizare cu privire la la articolul “Russia steps up military lifeline to Syria’s Assad”, publicat de Reuters vineri, 17 ianuarie 2014.

Ministerul Afacerilor Externe dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată  în  livrările de echipament militar către Siria. Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate națională de control al operațiunilor cu produse militare, nu a înregistrat și, implicit, nu a autorizat nicio operațiune de comerț exterior cu produse militare, inclusiv de armament ușor, cu destinația Siria în anul 2013 și 2014”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Agenția de presă Reuters scrie că Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din România, Bulgaria şi Ucraina, în încercarea de a ajuta regimul Bashar al-Assad în luptele cu insurgenţii.

 “Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus în Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de luptă, piese de elicoptere şi bombe teleghidate“, precizează o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.

Experţi ruşi pilotează drone în Siria pentru a ajuta la localizarea poziţiilor insurgente, pentru analizarea capacităţilor militare rebele şi pentru coordonarea bombardamentelor forţelor suobrdonate regimului sirian“, explică o altă sursă.

Un specialist din domeniul industriei internaţionale a comerţului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme ruseşti via România și Bulgaria: În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu îşi pot permite să supere Rusia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata