Breaking news

România e la un pas de război. Putin vrea Gurile Dunării

loading...

Generalul Frederick Hodges, comandat al trupelor americane în Europa, a transmis joi un avertisment în care spune că Vladimir Putin, dorește să distrugă NATO și că vrea să pună mâna pe Gurile Dunării.

putin si romaniaPutin vrea să aibă controlul Gurilor Dunării, pentru a slăbi economic statele sud-est europene, a avertizat generalul Frederick Hodges.

Americanul  a propus poziționarea tancurilor americane în România, Polonia, Lituania, Estonia, Letonia și Bulgaria pentru a descuraja Rusia.

Hodges a avertizat că intenția președintelui rus Vladimir Putin este de a distruge Alianța Nord Atlantică prin testarea unui stat membru prin metoda războiul hibrid din Ucraina.

Putin ar putea încerca să destabilizeze un stat membru NATO, iar în lipsa unei agresiuni evidente, articolul 5 din Tratatul Alianței Atlanticului de Nord, care prevede că o agresiune împotriva unui membru înseamnă agresiune împotriva tuturor membrilor alianței, ar deveni inutil astfel.

Generalul american spune că Rusia vrea să transforme Republica Moldova în următorul punct fierbinte în războiul său de expansiune.

Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa (SACEUR), Philip Breedlove, care a afirmat în cadrul unei audieri în Congres că Rusia are privirile ațintite asupra Moldovei, unde trupele rusești din Transnistria au drept scop împiedicarea acestei țări să se orienteze spre Occident.

 „Ceea ce trebuie supravegheat sunt locurile unde o campanie puternică mediatică este în curs de a fi pusă în practică”. Or, dacă ofensiva propagandistică este semnalul privind declanșarea unor posibile operațiuni hibride, atunci Moldova este într-adevăr în pericol pentru că mass-media proruse au monopolul în Transnistria, au o prezență masivă la Chișinău și, în ultima vreme, se concentrează tot mai mult asupra regiunii autonome găgăuze, unde urmează să aibă loc alegeri pentru funcția de guvernator (bașcan). Faptul că starea Moldovei este critică a fost confirmat indirect și de cancelarul Angela Merkel. În conferința de presă susținută împreună cu președintele Klaus Iohannis săptămâna trecută, Merkel a fost întrebată dacăscenariul din Ucraina se va repeta în Moldova. Cancelarul și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla, dar mesajul central, care nu a scăpat observatorilor, a fost că Germania nu exclude o agresiune rusă împotriva Moldovei. Deci, cât de mare este amenințarea la adresa Republicii Moldova? Cel mai onest răspuns este „cât de mare dorește Vladimir Putinsă fie”, spune Philip Breedlove.

Comandantul Hodges spune că în acest moment există 12.000 de militari ruși care operează în estul Ucrainei și alți 29.000 desfășurați în Crimeea, la care se adaugă 50.000 staționați în apropierea graniței în caz că armata ucraineană realizează un miracol și reușește o contraofensivă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata