Breaking news

România criticată dur de Comisia Europeană, pentru lipsa de progrese în Justiţie

loading...

Comisia Europeană a dat un aviz nefavorabil României la capitolul justiție, incriminând lipsa de susținere și implicare politică privind o reformă reală a sistemului juridic din România.

ue_romaniaPotrivit raportului, executivul UE cere României să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legale pentru redobândirea atribuţiilor ANI.

România nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reformă. Modificările legii privind Agenţia Naţională de Integritate, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi. Legea riscă să prejudicieze rezultatele pozitive obţinute de ANI şi aduce România într-o situaţie de nerespectare evidentă a angajamentelor asumate la momentul aderării. Comisia invită România să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legislative pentru a restabili competenţele ANI de a propune confiscarea efectivă a averilor nejustificate. România ar trebui să îşi propună să asigure un sprijin politic larg pentru transparenţă şi protejarea eficientă împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese”, se arată în concluziile Raportului de Monitorizare al Comisiei Europene.

Pregătirile pentru intrarea în vigoare a celor patru coduri noi, prevăzută acum pentru octombrie 2011, reprezintă o ocazie importantă de a realiza o reformă aprofundată a sistemului judiciar din România. Pentru a sprijini acest proces de reformă, Comisia invită România să valorifice sprijinul puternic al Parlamentului pentru codurile de procedură şi să extindă această voință politică şi la alte domenii. România suferă, de asemenea, de o anumită reticenţă a factorilor de decizie din sistemul judiciar de a coopera şi de a îşi asuma responsabilitatea în beneficiul reformei.”, susţine documentul Comisiei Europene.

Nu vedem în acest moment nevoia de a suspenda fonduri pentru cele două ţări (România şi Bulgaria – n.r.)”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului european Mark Gray.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata