Breaking news

România ”rugată” de ONU să adopte statutul minorităților

loading...

Organizația Naţiunilor Unite solicită României, să adopte statutul minorităților naționale, cel mai devreme în noiembrie 2010. ONU a dat aviz negativ solicitării organizațiilor maghiare privind autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania.

UN-CLIMATE-FRANCE-SARKOZYProiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale, elaborat de UDMR, a fost negociat de formaţiunea maghiară din 2005 încoace, la fiecare participare în coaliţiile de guvernare, dar a fost blocat în Parlament.

Proiectul garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale, care înseamnă capacitatea comunităţii unei minorităţi naţionale de a avea competenţe decizionale în problemele privind identitatea sa culturală, lingvistică şi religioasă, prin consilii alese de către membrii săi. În acest scop, se propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale (CNAC).

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CEDR) a analizat luni şi marţi, la Geneva, situaţia României. În frunte cu Asztalos Ferenc, delegaţia română a prezentat experţilor Naţiunilor Unite al 19-lea raport periodic privind respectarea de către România, în perioada 1999-2010, a reglementărilor în domeniul discriminării.

ONU va face României atât propuneri cu caracter general cât şi recomandări specifice, ele urmând să fie publicate oficial de ONU cel mai devreme în luna noiembrie

Referitor la ceea ce mai trebuie făcut în România pentru eliminarea formelor de discriminare, Asztalos Ferenc a spus că “la egalitatea de şanse trebuie doar să fie aplicată legea”, în privinţa romilor este nevoie de „accelarea” acţiunilor afirmative pe educaţie, trebuie să fie urmărită calitatea învăţământului pentru minorităţi şi nu doar cantitatea şi în ceea ce îi priveşte pe maghiari “ să lămurim odată situaţia de la Babes-Bolyai şi finanţarea de către stat a instituţiilor de învăţământ superior“.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata