Breaking news

Rogozin amenință România că vine cu bombardierul. MAE cere explicații Rusiei

loading...

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin amenință România că va zbura cu bombardierul deasupra țării noastre, pe motiv că i s-a interzis zborul cu avionul în spațiul aerian românesc. Ministerul Afacerilor Externe din România cere explicații oficiale Rusiei, pentru declarațiile înaltului demnitar.

rogozin ameninta romaniaRogozin a scris pe Twitter său că: La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec. Rusul încerca să revină din Transnistria, unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei, la Moscova. Rogozin s-a supărat pe România că nu i-a permis să îi survoleze spațiul aerian și a trecut la amenințări: Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160.

România a reacționat prompt la amenințările oficialului rus și a cerut Moscovei să precizeze dacă aceasta este poziția oficială a Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014,  de către vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia „România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160”.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că România a susținut, susține fără echivoc și respectă întru totul regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se precizează în comunicatul oficial al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă” (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate.

Vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin se regăsește în anexa Uniunii Eropene, conţinând lista persoanelor sancţionate.

După ce MAE  a cerut lămuriri Moscovei, Rogozin nu s-a potolit și a postat un nou mesaj pe rețeaua de socializare în care ne amenință din nou: Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul — cine sunteți și ce credem despre voi.

Iar o oră mai târziu, Rogozin a scris un alt mesaj în care face referire la cutiile cu semnăturile locuitorilor din Transnistria privind unirea cu Rusia confiscate de autoritățile de la Chișinău: Ei bine, trimite un nebun la piață și nebun se va întoarce… Da, nici nu se putea publicitate mai bună pentru referendumul poporului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata