Breaking news

Rogozin a fost interzis în Republica Moldova. Vicepremierul Rusiei a fost declarat persona non grata

loading...

Rogozin nu mai are voie să pună piciorul pe teritoriul Republicii Moldva. Vicepremierul rus însărcinat cu industria de armament şi situaţia din Transnistria a fost declarat persona non grata de către Guvernul de la Chişinău.

rogozinRogozin, emisarul preşedintelui Putin pentru Transnistria a fost declarat persona non grata de Executivul de la Chişinău, la propunerea şefului diplomaţiei moldovene, ministrul Andrei Galbur, scrie Deschide.md.

După cum ați putut observa, viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său. În particular voi invoca interviul, acordat recent de vicepremierul Rogozin postului de televiziune Rossia 24, în care acesta și-a permis să de-a aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și implicit în adresa țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre cu un pronunțat caracter denigrator și mincinos. Aceste evoluții nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult decât atât astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă pe bază de respect reciproc. Având în vedere că declarațiile publice făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre atât pe plan intern cât și extern, propun de-al declara pe Dmitri Rogozin persoană indizerabilă pe teritoriul țării, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova, prevăzute de articolul 4, litera J, și artocilul 10, paragraf 2, al legii 25 din 4 martie 2016, privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, solicit respectuos susținerea”, a precizat Galbur, potrivit Unimedia.

Decizia Guvernului vine la scurtă vreme după ce Rogozin acceptase o invitaţie din partea ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, pentru a efectua o nouă vizită în luna septembrie în Republica Moldova.

Zilele trecute, vicepremierul a declanşat un scandal cu largi ecouri pe axa Bucureşti-Moscova, după ce avionul în care se afla a fost întors din drum de autorităţile de la Bucureşti, întrucât numele său figurează pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile internaţionale. Dmitri Rogozin voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol.

A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria. În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă.

În cartea sa din 2006, „Dușmanul poporului” (Vrag Naroda), vicepremierul susține că, în 1992, s-a înrolat voluntar în războiului de pe Nistrupentru a lupta împotriva Republicii Moldova și a „fasciștilor români”, etichetă care măsoră cât se poate de explicit sentimentele oficialului de la Moscova față de România.

Ministerul de Externe de la Moscova l-a convocat miercuri pe ambasadorul moldovean la Moscova, după decizia din aceeași zi a Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova, anunță Reuters, citat de HotNews.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata