Breaking news

Ricardo Emanuel Salume Barake, Consul onorific al României în El Salvador, asasinat în locuința sa

loading...

România a rămas fără Consul general la San Salvador. Ricardo Emanuel Salume Barake, a fost asasinat duminică în locuința sa.

el salvadorPurtătorul de cuvânt al procuraturii din El Salvador a declarat pentru EFE, faptul că “corpul victimei a fost găsit cu un căluș în gură”.

Deocamdată nu se cunosc motivele crimei și circumstanțele în care a avut loc și că procurorul Unității speciale pentru omucideri “se află în continuare la locul tragediei”.

Este al doilea diplomat asasinat în El Salvador în cursul acestui an.

La 26 mai, consulul onorific al Panama în El Salvador, Carlos Armando Lemus, a fost găsit fără viață în interiorul unei mașini pe o arteră a capitalei.

El Salvador se confruntă cu o recrudescență a violențelor care între 1 ianuarie și 13 iunie 2016 au costat viața a 2.853 de persoane, cu 12,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate de Policia Nacional Civil (PNC).

Grupările criminale Mara Salvatrucha (MS13), Barrio 18 și altele cu influență mai redusă sunt acuzate că mențin un indice de criminalitate ridicat, astfel că această țară situată în America Centrală este considerată una dintre cele mai violente din lume.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret faţă de decesul consulului onorific al României în Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, şi transmite sincere condoleanțe familiei acestuia.

”Domnul Salume Barake a fost numit consul onorific al României în El Salvador în anul 1994. Activitatea sa, în calitate de consul onorific al României, s-a concretizat mai ales prin acordarea de sprijin cetățenilor români în raport cu autoritățile salvadoriene. Detaliile referitoare la împrejurările în care a survenit decesul consulului onorific urmează a fi clarificate în cadrul investigațiilor judiciare întreprinse de autoritățile locale, cu care se menține legătura. MAE exprimă speranța că cei vinovați pentru comiterea acestui act vor fi identificați în cel mai scurt timp pentru a fi trași la răspundere în fața justiției. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea tuturor actelor de acest tip și respinge cu tărie violențele, indiferent de rațiune și formă de manifestare”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Enmanuel Ricardo Salume Barake  a fost numit în funcția de consul onorific al României în Republica El Salvador în anul 1994. Propunerea a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României și în El Salvador. Domnul Salume Barake era cunoscut în cercurile economice și financiare din El Salvador ca o personalitate integră și onestă. Candidatura sa a fost promovată după consultări prealabile cu Ministerul Afacerilor Externe din El Salvador.

În conformitate cu normele de drept internațional și cu prevederile aplicabile din legislația internă, portofoliul consulilor onorifici ai României vizează, cu precădere, promovarea intereselor și a imaginii țării noastre în statul acreditar și dezvoltarea relațiilor bilaterale de cooperare în domeniul economic, politico-administrativ, social și cultural.

De asemenea, consulii onorifici își aduc, după caz, contribuții importante în cadrul acțiunilor de protecție consulară în beneficiul cetățenilor români aflați în situații deosebite în statul de reședință, însă nu îndeplinesc atribuții care implică exercitarea autorității de stat, precum prestarea de servicii consulare în materie de cetățenie, stare civilă, documente de călătorie, acte notariale sau vize.

De altfel, consulii onorifici nu sunt angajați ai statului român și nu sunt retribuiți pentru activitatea prestată, fiind aleși din rândul cetățenilor români sau străini cu domiciliul în statul acreditar. Domnul Salume Barake nu era cetățean român, ci doar al statului El Salvador.

România a stabilit relații diplomatice cu Republica El Salvador în anul 1979. În prezent, relațiile diplomatice ale României cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada României la Ciudad de Mexico.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata