Breaking news

Republica Moldova e la un pas de anticipate. Guvernul Leancă nu a primit votul Parlamentului

loading...

Guvernul Iurie Leancă nu a primit joi, votul de învestitură în Parlamentul de la Chișinău, astfel că Republica Moldova este la un pas de alegeri parlamentare anticipate.

iurie leanca - parlament republica moldovaLiberalii și comuniștii au picat Guvernul Iurie Leancă, în Parlamentul Republicii Moldova. doar 42 de voturi a adunat noul cabinet Leancă, insuficient pentru a fi validat.

Premierul desemnat, liberal-democratul Iurie Leancă a declarat la finalul votului din Parlament, că: Am anticipat un astfel de vot, pentru că s-a vorbit foarte mult în presă și a ajuns și la urechile mele. Însă am preferat să mă ocup de alte probleme și mai puțin de aceste vorbe. (…) Din 2009 încoace nu găsesc un moment mai jenant decât acesta de astăzi. Este imposibil să explici cetățenilor de ce, după acel vot din 30 noiembrie (la alegerile legislative, când partidele proeuropene au câștigat, n.red), nu am reușit să creăm o majoritate transparentă. Orice argumente nu fac altceva decât să ne decredibilizeze. Să plecăm capul în fața cetățenilor și să ne cerem scuze, să relansăm de urgență negocieri de formare a unei majorități parlamentare proeuropene cu obiective clare. Partea plină a paharului este că s-a demonstrat că acest joc netransparent cu PCRM (Partidul Comuniștilor) nu este unul funcțional. Nu există o șansă ca alianța minoritară (PLDM-PD) să funcționeze eficient, cu randament. Este o obligație pentru aceste partide să negocieze un nou acord în următoarele zile. Voi insista să lansăm discuții de urgență și sper să refacem cât mai curând această alianță funcțională (cu Partidul Liberal). Altfel, va fi imposibil ca un deputat să susțin o guvernare minoritară.

Leancă a ținut să sublinieze că Republica Moldova nu are șanse să continue calea de integrare europeană cu o coaliție minoritară în parlament. Integrarea europeană, a afirmat el, depinde în proporție de 80% de pașii făcuți de Chișinău în lupta cu corupția și reformarea justiției.

Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova urmează ca, după votul negativ de joi din parlament, să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier. Dacă și acesta va fi respins de parlament, șeful statului va trebui să dizolve legislativul și să anunțe alegeri anticipate.

România a reacționat la votul de la Chișinău, prin Ministerul de Externe, care a remis un comunicat de presă în care precizează că: Ministerul Afacerilor Externe ia notă de faptul că în ședința de astăzi, 12 februarie 2015, a Parlamentului de la Chișinău nu s-a reușit învestirea noului Guvern al Republicii Moldova. MAE al României consideră ca toate forțele pro-europene din Republica Moldova trebuie, în acest moment, să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate, pentru constituirea, cu eforturi conjugate, a unei alianțe solide, care să fie în măsură să susțină un Guvern angajat în direcția continuării procesului de integrare europeană. Aceasta este o responsabilitate impusă de reușitele de până acum ale Republicii Moldova pe traseul european, ca și de votul din 30 noiembrie 2014, care s-a materializat într-un mandat majoritar pentru opțiunea europeană. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă convingerea că înțelepciunea și maturitatea forțelor politice de la Chișinău vor prevala, în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata